Prima exploatare offshore ar putea sa inceapa in acest an. Orban anunta ce se va intampla cu banii castigati
Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat, sambata, la Focsani, ca este posibil ca, in cursul acestui an, sa inceapa prima exploatare offshore, mentionand ca o parte din taxele care vor fi colectate din aceste exploatari de gaz din Marea Neagra se vor constitui intr-un fond care sa finanteze investitii.
„Pe gaz, pe langa alocarea de 200 milioane pe exercitiul actual, eu cred ca putem sa solicitam finantare si pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja, in cadrul bugetului 2021 – 2027, inca 800 de milioane. (…) E o nevoie mare de tot de finantare. Aici trebuie sa va spun ca noi am prevazut si am facut o modificare la Legea gazelor si electricitatii prin care 50% din taxe…, odata ce pornesc exploatarile offshore si deja e posibil in cursul acestui an sa inceapa prima exploatare offshore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatarile de gaz de la Marea Neagra, exploatari offshore, sa se constituie intr-un fond care sa finanteze astfel de investitii. Adica este posibil sa avem o resursa si bugetara pentru a suplimenta aceste investitii”, a afirmat Ludovic Orban, la dezbaterea pe tema Programului National de Redresare si Rezilienta, organizata la CJ Vrancea, informeaza Agerpres.
El s-a referit si la Compania Nationala de Investitii, mentionand ca pot fi lansate proiecte noi prin aceasta companie.
„Anul acesta am prevazut o suma efectiva de aproximativ un miliard. Am prevazut credite de angajament care sa permita lansarea de noi proiecte. Stiti ca am modificat legislatia si am creat posibilitatea de a finanta si alte categorii de proiecte decat cele care erau finantate. Ca realitatea este ca scoli, gradinite, sali de sport s-au cam facut si atunci am vrut sa extindem un pic portofoliul de proiecte pe CNI. Deci exista o suma alocata pe credite de angajament, care sa permita inceperea de proiecte noi”, a adaugat Orban.
Liderul liberalilor a mentionat ca, in acest moment, Compania Nationala de Investitii are o capacitate limitata de a derula proceduri de licitatie.
„Asa cum este astazi, Compania Nationala de Investitii are numai o structura centrala, cu o capacitate limitata de a derula proceduri de licitatie, tinand cont de numarul de proiecte care sunt deja pe lista de sinteza, va trebui sa gasim o modalitate de a putea derula procedurile mai repede. Inca nu am identificat o solutie. Discutam doua variante: fie sa infiintezi structuri regionale si ele sa deruleze procedurile pentru proiecte mai mici, structura nationala pentru proiectele mai mari, fie daca se poate gasi legal, constitutional, o modalitate prin care sa poti sa delegi derularea procedurilor de achizitie catre autoritatea locala. Inca nu am ajuns la nicio solutie. Cert este ca o sa existe posibilitatea pe anul in curs de a putea finanta proiecte”, a explicat Ludovic Orban.
La dezbatere au participat mai multi primari din judetul Vrancea, precum si europarlamentarul Siegfried Muresan, deputatii Ion Stefan si Ionel Danca.