Cine umple vidul militar si diplomatic dupa retragerea SUA din Afganistan: Iran, Turcia, Pakistan si Rusia
Iranul, Turcia, Pakistanul si Rusia au inceput deja sa actioneze pentru a umple vidul militar si diplomatic care s-a creat in Afganistan ca urmare a plecarii fortelor americane si a avansurilor militare ale talibanilor, scrie vineri The Guardian.
La Teheran, ministrul iranian de externe, Javad Zarif, s-a intalnit cu negociatorii talibani pentru a discuta despre intentiile acestora si a obtinut o declaratie comuna in care se afirma ca talibanii nu sustin atacurile asupra civililor, scolilor, moscheilor si spitalelor si ca doresc o solutie negociata privind viitorul Afganistanului.
Grupul talibanilor a fost condus de Abbas Stanekzai, negociator de rang inalt si sef al biroului politic al grupului din Qatar, in timp ce guvernul afgan a fost reprezentat de fostul vicepresedinte Yunus Qanooni.
Alte trei delegatii afgane se aflau la Teheran in acelasi timp. Valoarea declaratiei comune care promite continuarea discutiilor este discutabila, insa implicarea diplomatica a Teheranului arata temerile din Iran cu privire la o propagare a razboiul civil de-a lungul granitei sale. Estimarile arata ca pana la un milion de afgani vor incerca sa treaca granita pentru a evita luptele sau dominatia talibanilor. Avand in vedere ca aproximativ 700 km din frontiera cu Afganistanul se afla acum in mainile talibanilor, Iranul nu are de ales decat sa se implice activ.
Se estimeaza ca Iranul gazduieste deja 780.000 de refugiati afgani inregistrati si ca intre 2,1 si 2,5 milioane de afgani fara documente traiesc in Iran.
Rusia a incercat si ea sa obtina asigurari ca talibanii nu vor permite ca granitele nordice ale Afganistanului sa fie folosite ca baza pentru atacuri asupra fostelor republici sovietice.
Intr-o miscare menita in parte sa multumeasca SUA, dar si sa promoveze interesele proprii ale Ankarei, Turcia a oferit conditionat trupe turcesti pentru un proiect supravegheat de NATO pentru protejarea aeroportului international din Kabul. Presedintele Recep Tayyip Erdogan s-a oferit sa furnizeze trupe turcesti intr-o posibila alianta cu Ungaria. Turcia a pazit anterior aeroportul, dar se teme de un alt val de migratie si ar putea vedea acest demers ca pe o modalitate de a reveni in gratiile Washingtonului.
Delegatia talibana care a vizitat Iranul marti si miercuri, la invitatia Teheranului, alaturi de alte trei delegatii afgane, a fost informata de Zarif ca s-ar putea sa fie nevoita sa ia decizii dificile. Curajul in pace este mai important decat curajul in razboi, a spus el, sustinand ca curajul consta in sacrificarea cererilor maximaliste si in ascultarea celeilalte parti.
Zarif a mai spus ca o continuare a conflictelor dintre guvern si talibani ar avea consecinte „nefavorabile” pentru Afganistan, iar revenirea la negocierile intra-afgane este „cea mai buna solutie”. Iranul nu a mai participat la negocierile de la Doha, aflate in impas, de peste doi ani.
In Iran are loc o dezbatere aprinsa cu privire la modul de abordare a talibanilor. Unii analisti sustin ca migratia in masa din Afganistan cauzata de o insurgenta talibana ar putea ajuta economia iraniana si ca Iranul nu ar trebui sa se opuna unei preluari a puterii de catre talibani.
Saeed Laylaz, un economist proeminent cu vederi reformiste si consilier al guvernelor anterioare, a declarat: „Iranul se confrunta cu o criza demografica si cred ca cea mai buna, cea mai apropiata si cea mai putin costisitoare modalitate de a depasi aceasta criza demografica este sa acceptam emigrarea din Afganistan. Stabilitatea in Afganistan este importanta pentru securitatea nationala, contribuind la economia Iranului. Talibanii nu ar fi putut supravietui atat de mult timp fara un sprijin politic autentic, iar acum ar putea servi intereselor diplomatice regionale ale Iranului. Talibanii nu mai sunt talibanii din trecut, au realizat si ei ca trebuie sa interactionam cu lumea, trebuie sa cooperam cu tarile din regiune.”
Directorul general al biroului pentru Asia de Vest din cadrul Ministerului iranian de Externe, Rasoul Mousavi, a parut, de asemenea, intelegator, desi mai rezervat. „Talibanii provin din poporul afgan”, a declarat Mousavi. „Ei nu sunt separati de societatea traditionala a Afganistanului si au facut intotdeauna parte din ea. Mai mult, ei au putere militara. SUA au pierdut razboiul si nu mai pot desfasura o operatiune militara impotriva talibanilor”.