Ungaria intra cu trupe in Afganistan dupa plecarea americanilor. Ciudata alianta cu Turcia a lui Viktor Orban si amenintarile talibanilor

externe

La sfarsitul lunii iunie, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat public ideea ca Ankara ar putea colabora cu Ungaria si Pakistanul pentru a securiza aeroportul international din Kabul dupa retragerea NATO din Afganistan. „Orban a propus sa desfasoare soldati maghiari pe aeroport intr-o misiune condusa de Turcia. El ar dori sa arate aliantei ca Ungaria este un partener important care poate da rezultate”, a declarat o sursa diplomatica pentru Middle East Eye.

Aeroportul este esential pentru stabilitatea capitalei afgane, intrucat misiunile straine, ONG-urile si grupurile de ajutorare se bazeaza pe serviciile sale.

Pentru multi, Pakistanul a sunat ca un partener rezonabil. Islamabadul are o relatie de lunga durata cu talibanii, in calitate de tara vecina. Dar Ungaria a fost o mare surpriza.

Doua surse familiare cu aceasta chestiune au declarat ca Ungaria insasi si-a exprimat dorinta de a participa la misiune, lansand ideea in cadrul unei intalniri intre Erdogan si premierul ungar Viktor Orban, in marja unui summit NATO la inceputul lunii iunie.

„Orban a propus sa desfasoare soldati maghiari la aeroport intr-o misiune condusa de Turcia”, a declarat pentru Middle East Eye o persoana familiarizata cu intalnirea. „Orban ar dori sa arate aliantei ca Ungaria este un partener important care poate oferi rezultate”.

Orban a fost din ce in ce mai criticat de tarile UE si NATO din cauza politicilor sale autoritare, ceea ce, potrivit unor surse, l-a determinat sa se apropie de Turcia. „El se simte din ce in ce mai mult marginalizat. Viitorul sau dupa alegerile de anul viitor este, de asemenea, in joc”, a declarat cea de-a doua sursa.

Pe de alta parte, oficialii turci considera ca Ungaria ar putea completa eficient misiunea din punct de vedere tehnic. Oficialii de la Ankara subliniaza ca Ungaria are deja experienta in securizarea aeroportului din Kabul, in urma participarii sale la misiune intre 2010 si 2013. De atunci, a mai intreprins ocazional si alte misiuni la aceasta facilitate.

„Ungaria este o alegere logica, deoarece cunoaste foarte bine slabiciunile de securitate ale aeroportului. Ei cunosc bine terenul”, a declarat un oficial turc pentru MEE. „Exista, de asemenea, legaturi de lunga durata in domeniul apararii intre Turcia si Ungaria, ceea ce face mai usoara colaborarea cu ei”.

Un purtator de cuvant al Ministerului ungar al Afacerilor Externe si Comertului a evitat sa raspunda la intrebari directe privind posibilul rol al Ungariei in protectia aeroportului din Kabul. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant a legat problema de securitatea Europei si de migratie. „Cel mai grav este riscul unor noi valuri de migratie, din cauza cresterii terorismului”, a declarat purtatorul de cuvant pentru MEE. „Amenintarea terorismului si aparitia valurilor migratorii trebuie prevenite”.

Purtatorul de cuvant, fara a detalia, a spus ca in prezent se negociaza pasii necesari, dar nu a fost luata nicio decizie.

Orban, cunoscut pentru pozitia sa anti-refugiati, in special fata de cei din tarile musulmane, a majorat anul trecut bugetul militar cu 30%, ajungand la 2,2 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari), pentru a achizitiona elicoptere, tancuri de lupta si sisteme de aparare antiracheta. El a anuntat, de asemenea, o campanie de modernizare militara in valoare de miliarde de euro care va fi derulata in urmatorul deceniu.

Ankara si NATO nu au ajuns la un acord oficial privind preluarea de catre Turcia a responsabilitatii pentru securitatea aeroportului din Kabul. Cu toate acestea, remarcile facute atat de Erdogan, cat si de consilierul american pentru securitate nationala, Jake Sullivan, au indicat ca cele doua tari sunt aproape de a ajunge la un acord.

„Presedintele Erdogan a indicat ca ar avea nevoie, asa cum ati spus, de anumite forme de sprijin pentru a face acest lucru. Iar presedintele Biden s-a angajat ca acel sprijin va fi oferit”, a declarat Sullivan in timpul unei sedinte de informare. „Presedintele Erdogan si-a exprimat satisfactia cu privire la acest lucru, iar cei doi si-au insarcinat echipele doar sa stabileasca ultimele detalii”.

NATO a promis, intr-un comunicat, sa mentina finantarea aeroportului, indeplinind o conditie pusa de Turcia, dar Ankara cauta, de asemenea, sprijin logistic, cum ar fi desfasurarea de drone, echipamente de aparare si trupe din alte tari aliate.

O sursa de la Washington a declarat pentru MEE ca Erdogan a sperat la favoruri din partea SUA in schimbul asumarii misiunii de la Kabul.

„Este adevarat ca Turcia a avut intotdeauna o relatie istorica si de prietenie cu Afganistanul”, a declarat sursa. „Totusi, in schimb, Ankara vrea concesii solide din partea Washingtonului, inclusiv in problema S-400”.

Achizitionarea de catre Turcia a sistemelor de rachete S-400 de fabricatie ruseasca a provocat consternare la Washington si a determinat sanctiuni impotriva Ankarei.

Cu toate acestea, talibanii au avertizat Turcia, in mai multe declaratii de in luna iunie, sa plece impreuna cu trupele straine din NATO, avertizandu-l pe Erdogan sa nu faca o „mare greseala”.

Sullivan a declarat ca amenintarile talibanilor nu ar trebui sa descurajeze Turcia din eforturile de a asigura securitatea aeroportului din Kabul.

„Nu credem ca ceea ce au declarat public talibanii ar trebui sau va descuraja eforturile in curs de desfasurare chiar acum pentru a stabili aceasta prezenta de securitate, care, la randul sau, va permite misiunilor internationale – misiunilor diplomatice sa functioneze”, a spus el.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: