Record in UK: peste 430 de migranti au traversat Canalul Manecii doar intr-o singura zi. Cum incearca Londra sa descurajeze migratia ilegala
Cel putin 430 de migranti au traversat luni Canalul Manecii spre Marea Britanie, un nou record pentru o singura zi, in conditiile in care traversarea peste ocean devine ruta preferata a traficantilor de persoane.
Un grup de peste 40 de persoane, printre care femei si copii mici, au fost vazute mergand pe tarm, dupa o debarcare pe o plaja de pe coasta Kent luni, in timp ce alti 50 de migranti au ajuns in alta parte. BBC a relatat ca in grup se aflau patru barbati sudanezi care au traversat Canalul Manecii vaslind, relateaza Daily Mail.
Cifra de luni depaseste precedentul maxim zilnic de 416, stabilit in septembrie 2020. Numarul mare de traversari a continuat in aceasta vara, in ciuda promisiunii ministrului de interne Priti Patel de a face „neviabile” traversarile Canalului Manecii.
Tot luni, planurile de reforma radicala a sistemului de azil, supranumit „Proiectul de lege anti-refugiati” de catre critici si militanti, au fost dezbatute din nou in Parlament.
Luni, in Parlament, Theresa May a tras un semnal de alarma cu privire la perspectiva ca Marea Britanie sa trimita solicitantii de azil in centre de procesare offshore de tip australian. Fostul prim-ministru a declarat ca a luat in considerare aceasta idee atunci cand era ministru de interne, dar a respins optiunea din cauza „preocuparilor practice”.
Comentariile sale au fost facute in timp ce deputatii au examinat proiectul de lege privind nationalitatea si frontierele, care include clauze care sa permita Regatului Unit sa poata trimite solicitantii de azil intr-o ‘tara terta sigura’ si sa depuna cererile intr-un ‘loc desemnat’ stabilit de secretarul de stat.
Bella Sankey, director al organizatiei caritabile Detention Action, a declarat: „Proiectul de lege anti-refugiati al Ministerului de Interne este un teatru politic care nici macar nu pretinde ca abordeaza problema sau ca face sistemul nostru, sigur, corect sau eficient”.
In Dungeness, in Kent, aproximativ 50 de persoane au fost vazute debarcand pe o plaja dupa ce au traversat canalul la bordul unei singure barci pneumatice. Unii au ridicat mainile in semn de sarbatoare in timp ce se aflau pe plaja. Se crede ca ambarcatiunea de mari dimensiuni a plecat din nordul Frantei sau din Belgia mai devreme luni, inainte de a traversa periculoasa stramtoare Dover, de 21 de mile.
Printre cei care au sosit se aflau femei si copii, unii prea mici pentru a merge pe jos, iar unele persoane au trebuit sa fie sustinute in timp ce mergeau pe plaja.
Un martor a declarat pentru The Sun ca in cinci minute a sosit o masina de politie, dar toti migrantii disparusera deja. Ea a adaugat ca doi barbati, care pareau a fi britanici, au sosit cu gustari si flacoane de cafea inainte de a lua vestele de salvare aruncate.
O barca gonflabila de mari dimensiuni a fost fotografiata pe plaja din Dungeness, in Kent, unde ar fi debarcat 88 de persoane, potrivit unor observatori independenti care au postat pe retelele de socializare.
Peste 1.850 de persoane au reusit sa ajunga in Marea Britanie la bordul unor ambarcatiuni mici in luna iulie pana in prezent, potrivit analizei datelor efectuate de agentia de presa PA, mai mult decat totalul pentru intregul an 2019. Si ieri, cel putin cinci ambarcatiuni au fost aduse in portul Dover Marina, Kent, potrivit martorilor oculari, prima nava fiind interceptata in jurul orei 12.00.
Trei fete tinere se aflau la bordul primei ambarcatiuni aduse in Dover Marina, Kent, in jurul orei 12:00. Doua dintre ele stateau pe genunchii unor barbati despre care se crede ca sunt tatii lor. Ele au fost ajutate sa coboare de pe nava Fortelor de Frontiera de catre ofiterii de la Imigrari si au fost escortate pe pasarela pentru procesare. Cea mai tanara fata, in varsta de aproximativ trei ani, a fost purtata in bratele unui ofiter.
Autoritatile franceze au interceptat alte sapte ambarcatiuni care transportau 129 de migranti – impiedicand, de asemenea, alte 15 persoane sa intre in apa.
Aceasta vine in momentul in care proiectul de lege privind frontierele urmeaza sa fie dezbatut in Parlament. Legislatia urmareste sa descurajeze intrarea ilegala si sa reprime bandele de traficanti de persoane prin transformarea in infractiune penala a tentativei migrantilor de a intra in Regatul Unit fara autorizatie de intrare valabila.