Prima miscare a Moscovei, Putin il trimite pe Kozak la o intalnire cu Maia Sandu. Kozak este autorul scandalosului „Memorandum Kozak” care viza ingenunchierea Moldovei

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunta ca miercuri ca avea o intrevedere cu seful-adjunct al administratiei presedintiei Federatiei Ruse, Dmitrii Kozak. La intrevedere vor participa si ministrul afacerilor externe si integrarii europene, Nicu Popescu, si viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.

„Presedintele R. Moldova este responsabil de politica externe, are prerogative importante pe partea de politica externa si, respectiv, eu voi avea o intalnire. La aceasta intalnire va participa si ministrul de Externe si viceprim-ministrul pe problemele conflictului transnitrean, pornind de la domeniile de competenta”, a anuntat Maia Sandu dupa sedinta Consiliului Suprem de Securitae.

Biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a anuntat ca miercuri, 11 august 2021, la Chisinau se va afla, intr-o vizita de lucru, seful-adjunct al administratiei presedintiei Federatiei Ruse, Dmitrii Kozak.

Oficialul rus se va intalni cu reprezentantii puterii de la Chisinau pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse.

Vladimir Putin l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak drept reprezentant special al sau pentru dezvoltarea relatiilor comerciale si economice cu R. Moldova la 12 iulie 2018.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric si stationarea trupelor rusesti pe teritoriul R. Moldova pentru inca 20 de ani (pana in 2023).

Planul Kozak stipula ca viitoarea federatie va avea un parlament bicameral: Camera reprezentantilor (cu 71 de deputati) si Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanti ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei si 4 ai Gagauziei).

Se propunea ca limba de stat sa fie „moldoveneasca, iar limba oficiala pe intreg teritoriul republicii federative – limba rusa”, fara a se preciza care este diferenta dintre limba de stat si limba oficiala.

Semnarea „Memorandumului Kozak” urma sa aiba loc la Chisinau, iar la eveniment urma sa participe Vladimir Putin.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: