Noul Afganistan: „Nicio femeie pe strazile din Kabul”. Femeilor le este frica sa nu fie batute, au aparut deja si casatorii fortate cu talibani

analize

In capitala afgana, femeile au ramas acasa de teama sa nu fie batute de talibani pentru ca nu se acopera, scrie The Guardian intr-un amplu reportaj din Kabul..

Strazile din Kabul era golite de femei, luni, in prima zi de dominatie completa talibana in Afganistan, in timp ce barbati inarmati talibani patrulau in masini confiscate de politie.

Haosul s-a instalat la aeroport, unde trupele au folosit arme si elicoptere pentru a elibera pistele, iar mai multe persoane au murit in incercarile frenetice de ultim moment de a scapa agatandu-se de avioanele care plecau.

Dar in restul orasului, oamenii care simteau ca nu mai au nicio speranta de a fugi in strainatate se gandeau daca ar trebui sa se ascunda sau sa sew adapteze sub conducerea dura a talibanilor.

Schimbarea s-a reflectat la televizor, unde stirile si telenovelele din India si Turcia au facut loc programelor religioase fara reclame, chiar si pe principalul canal Tolo, care si-a castigat reputatia de a gazdui emisiuni populare, condamnate de talibani, cum ar fi concursul de talente Afghan Star.

Majoritatea intreprinderilor au fost inchise, desi talibanii ii indemnasera pe oameni sa se intoarca la munca si la viata normala, doar cateva brutarii, magazine alimentare si restaurante fiind deschise pentru ca oamenii sa se poata hrani.

Luptatorii si-au consolidat stapanirea asupra orasului, vizitand complexe pentru a colecta arme de la garzile de securitate private si sarbatorindu-si victoria defiland in fata ambasadei SUA, acum abandonata.

Dar liderii insurgentilor – dornici sa proiecteze imaginea unui guvern care se formeaza – au vizitat compania nationala de electricitate si spitalele, unde au spus ca femeile care lucreaza in domeniul sanatatii ar trebui sa ramana la post.

De asemenea, ei l-au invitat pe ministrul sanatatii Waheed Majrooh – unul dintre membrii cabinetului care nu a fugit duminica impreuna cu presedintele Ashraf Ghani – sa ramana in functie, a declarat acesta pe Facebook. Acesta pare sa fi acceptat, scriind: „Dumnezeu m-a binecuvantat cu mandria de a servi in sectorul sanatatii pentru poporul si tara mea si voi face tot ce pot atat timp cat voi avea aceasta responsabilitate”.

Fostul presedinte Hamid Karzai si cel mai important emisar de pace, Abdullah Abdullah, au aparut impreuna intr-o inregistrare video, spunand ca lucreaza pentru o tranzitie pasnica.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Suhail Shaheen, a indemnat oamenii sa ramana si sa reconstruiasca tara. „Tara noastra are nevoie de ei. Aceasta este tara lor, o tara a tuturor afganilor”, a declarat el, adaugand ca talibanii au promis ca nu exista nicio amenintare: „Ii asiguram ca nu exista riscuri pentru vietile lor, pentru proprietatile lor, pentru onoarea lor”.

Dar multi au fost reticenti in a avea incredere in promisiunile unui grup care chiar si in ultimele saptamani a comis represalii si alte atrocitati, inclusiv masacrarea soldatilor guvernamentali care s-au predat.

Jurnalistii din Kabul au declarat ca au fost deja vizitati de talibani si ca le-au fost perchezitionate casele.

„Nimeni nu sprijina femeile jurnaliste din Afganistan. Ne este teama ca, daca ne gasesc talibanii, ne vor ucide cu siguranta”, a declarat una dintre ele, care se ascundea. „Inca un lucru de mentionat – chiar daca ne lasa sa traim, nu ne vor lasa sa ne intoarcem la munca, ceea ce reprezinta o adevarata provocare financiara pentru mine, ca femeie care traieste singura.”

Femeile au ramas acasa de teama sa nu fie batute pentru ca nu se acopera sau pentru ca ies in oras fara un tutore masculin. In mai multe parti ale Afganistanului, in ultimele saptamani, dupa preluarea de catre militanti a puterii, au fost raportate cazuri de casatorii fortate cu luptatori talibani.

„Nu existau femei care sa mearga pe strazi, dar erau femei in masini care purtau masti si nu aveau parul desfacut”, a declarat Hayat, un tanar de 24 de ani care a iesit sa vada cum arata orasul sau sub conducerea talibanilor.

„Singura schimbare pozitiva a fost ca nu exista trafic. Dar nu ma simteam in siguranta si, in mintea mea, ma tot gandeam ca acum ma vor impusca.”

Desi liderii talibani nu au expus noile lor reguli pentru locuitorii din Kabul, luptatorii au folosit difuzoarele unei moschei din vestul orasului pentru a anunta ca femeile trebuie sa poarte burqa sau hijab complet – o abaya lunga si o acoperire a fetei – iar luptatorii lor au inceput sa aplice reguli dure in alte parti ale orasului.

O femeie in varsta care a iesit sa aduca mancare pentru familia ei a vazut barbati inarmati care impingeau femei si le trimiteau acasa pentru ca nu erau acoperite. De asemenea, ea i-a vazut tarandu-le pe femeile mai tinere. Majoritatea femeilor au ramas pur si simplu acasa.

Multe femei din Kabul nu detin burqa, haina invaluitoare pe care talibanii cereau femeilor sa o poarte in trecut.

„Pentru mine, o burqa a fost intotdeauna un semn de sclavie. Esti ca o pasare prinsa intr-o colivie, nu mi-am imaginat niciodata sa port asa ceva. Dar in zilele noastre, daca vreau sa-mi salvez viata, cred ca trebuie sa o port”, a declarat Negin.

„Nu o am, nu stiu de unde sa o cumpar, dar multi dintre prietenii mei o cauta. Femeile il cumpara pentru ca salveaza vieti, inlatura amenintarile la adresa ta”, a mai spus femeia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: