Haqqani, aflat la 1 km de trupele SUA, formeaza noul guvern la Kabul. SUA au fixat o recompensa de 5 milioane $ pentru arestarea lui Haqqani

externe

Unul dintre cei mai cautati teroristi din lume, Khalil al-Rahman Haqqani, a fost fotografiat in Kabul in mijlocul talibanilor in timp ce trupele SUA se afla la doar 1 km, la aeroport. SUA au anuntat in 2011 ca ofera o recompensa de 5 milioane de dolari pentru capturarea lui Haqqani. 

Talibanii au plasat securitatea capitalei afgane, Kabul, in mainile unor membri de rang inalt ai retelei Haqqani, care are legaturi stranse cu grupuri jihadiste straine, inclusiv cu Al-Qaida, scrie Voice of America.

Oficialii occidentali din domeniul serviciilor de informatii spun ca aceasta situatie este alarmanta si submineaza promisiunile talibanilor de a urma o cale mai moderata. De asemenea, ei se tem ca aceasta ofera perspectiva ca al-Qaida sa fie primita din nou in Afganistan, ceea ce ar incalca promisiunile facute de liderii talibani in timpul discutiilor diplomatice din Qatar cu oficialii americani de anul trecut, de a nu permite ca tara sa devina din nou un refugiu sigur pentru jihadistii straini.

Joi, Abdullah Abdullah, presedintele Consiliului National de Reconciliere din Afganistan, un organism format din notabilitati si batrani implicati in discutiile din Qatar, s-a intalnit cu Khalil al-Rahman Haqqani si cu anturajul sau la Kabul. Ulterior, Abdullah a indicat public ca Khalil al-Rahman Haqqani va supraveghea securitatea in capitala afgana si a dat asigurari ca va „lucra din greu pentru a asigura securitatea corecta pentru cetatenii din Kabul”.

In aceasta fotografie difuzata de talibani, liderul senior al grupului Haqqani, Anas Haqqani, in dreapta, vorbeste cu Abdullah Abdullah, seful Consiliului National de Reconciliere din Afganistan si fost negociator guvernamental cu talibanii, la Kabul, la 18 august 2021.

Departamentul de Trezorerie al SUA l-a desemnat pe Khalil al-Rahman Haqqani drept terorist in februarie 2011, oferind o recompensa de 5 milioane de dolari pentru informatii care sa conduca la capturarea acestuia. De asemenea, el este inclus pe lista de teroristi a Organizatiei Natiunilor Unite.

Intalnirea dintre Abdullah si Khalil al-Rahman Haqqani a avut loc cu cateva ore inainte ca talibanii sa declare formarea unui Emirat Islamic al Afganistanului.

„Faptul ca il avem pe Khalil al-Rahman Haqqani la conducerea securitatii din Kabul este consternant”, a declarat un oficial britanic din cadrul serviciilor secrete pentru VOA, sub rezerva anonimatului. „Haqqani si al-Qaida au o lunga istorie impreuna, se poate spune ca sunt intrepatrunse si este foarte putin probabil ca vor taia legaturile”.

Ivor Roberts, un diplomat britanic in varsta, aflat la pensie, a declarat pentru VOA ca desemnarea membrilor retelei Haqqani pentru a supraveghea securitatea Kabulului se aseamana cu „vulpea care este pusa in fruntea unui cotet de gaini”.

Roberts, consilier senior la Counter Extremism Project, o retea non-profit care cerceteaza grupurile extremiste, a declarat ca a fost surprins de aceasta miscare. „Am crezut ca, din punct de vedere al relatiilor publice, talibanii sunt putin mai inteligenti decat atat”, a spus el. „In schimb, ei pun in fata cele mai rele elemente ale coalitiei lor libere, ceea ce trimite un semnal teribil femeilor, fetelor si societatii civile. Si cred ca sporeste posibilitatea ca Afganistanul sa devina din nou un teren propice pentru terorismul international.” El a adaugat: „Nu cred ca vor taia vreodata legaturile cu al-Qaida. Ei sunt adanc infipti in al-Qaida si au fost intotdeauna”.

Intr-un acord pe care presedintele american Donald Trump l-a incheiat cu talibanii, in februarie 2020, liderii grupului au fost de acord sa „nu permita niciunuia dintre membrii sai, altor persoane sau grupuri, inclusiv al-Qaida, sa foloseasca teritoriul Afganistanului pentru a ameninta securitatea Statelor Unite si a aliatilor sai”.

Osama bin Laden, fondatorul al-Qaida, a dirijat de la baza sa din Afganistan atacurile teroriste din septembrie 2001 asupra New York-ului si Washington-ului, care au determinat invazia condusa de SUA.

Reteaua Haqqani este considerata o ramura a talibanilor si are mai multa autonomie decat alte factiuni din cadrul miscarii. Liderul retelei, Sirajuddin Haqqani, este, de asemenea, unul dintre liderii adjuncti ai talibanilor si este nepotul lui Khalil al-Rahman Haqqani, cel care este acum insarcinat cu supravegherea securitatii in capitala afgana.

Familia Haqqani provine din sud-estul Afganistanului, in apropiere de granita cu Pakistanul. Reteaua a fost acuzata – sau a revendicat responsabilitatea – pentru unele dintre cele mai mortale atacuri din Afganistan, inclusiv atacul din 2008 asupra hotelului de cinci stele Serena din Kabul, atacul din 2012, in care au fost implicati o duzina de luptatori Haqqani, purtand veste sinucigase, asupra unei baze americane din Khost si atentatul cu camionul-capcana din 2017 din apropierea ambasadei germane din Kabul, soldat cu 96 de morti. Reteaua este, de asemenea, considerata de catre oficialii serviciilor de informatii occidentale ca fiind in spatele rapirii, in 2008, a americanului David Rohde, un reporter al New York Times care a reusit sa evadeze dupa opt luni de captivitate.

In timpul revoltei impotriva fortelor rusesti de ocupatie din anii 1980, grupul Haqqani a fost primul dintre grupurile insurgente antisovietice care a primit luptatori musulmani straini. Printre acestia s-a numarat si Osama bin Laden, care s-a antrenat intr-o tabara condusa de Haqqani. Cand bin Laden a format al-Qaida in anii 1990, cele doua grupuri s-au unit intr-o asociatie si, potrivit lui Don Rassler si Vahid Brown, autorii cartii Fountainhead of Jihad din 2013, au evoluat impreuna.

Reteaua Haqqani si al-Qaida au organizat tabere de antrenament comune in regiunea Waziristanul de Nord din Pakistan dupa invazia americana si, potrivit autorului Peter Bergen in cartea „The Battle for Tora Bora”, reteaua Haqqani l-a ajutat pe bin Laden sa scape din Afganistan cand fortele americane se apropiau de el in 2001.

In acest an, reteaua a luat in considerare sa se uneasca cu al-Qaida, potrivit unui raport al Departamentului american al Trezoreriei din ianuarie, care a evidentiat legaturile continue dintre cele doua grupari, in ciuda asigurarilor date de talibani diplomatilor americani din Qatar.

Oficialii talibani neaga existenta unor legaturi cu al-Qaida, dar recunosc ca ar putea exista simpatii reziduale.

Ken McCallum, directorul agentiei britanice de informatii MI5, a avertizat luna trecuta ca, desi infrastructura al-Qaida din Afganistan a fost dezmembrata, grupul ar putea incerca sa „restabileasca unele facilitati de antrenament acolo”.

La patru luni dupa ce Trump a semnat anul trecut acordul cu talibanii, un raport al Consiliului de Securitate al ONU arata ca talibanii s-au consultat cu al-Qaida in timpul negocierilor si au „oferit garantii ca vor onora legaturile lor istorice”.

„Relatiile dintre talibani, in special Reteaua Haqqani si al-Qaida raman stranse, bazate pe prietenie, pe o istorie de lupta comuna, pe simpatie ideologica si pe casatorii mixte”, se arata in raport.

Intrebat despre o posibila reaparitie a al-Qaida in Afganistan, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminica ca este in „interesul propriu” al talibanilor sa nu adaposteasca o grupare terorista care vrea sa faca rau Occidentului.

„Ei stiu ce s-a intamplat ultima data cand au adapostit un grup terorist care a atacat Statele Unite. Nu este in interesul lor personal sa permita repetarea acestui lucru”, a declarat Blinken in cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: