Adrian Gheorghe, dupa ce a fost dat afara de Citu de la CNAS: „Organizarea concursurilor echidistante si meritocratice pentru posturile de executie si conducere de la CNAS si CAS” trebuie sa ramana prioritara
Fostul sef al CNAS, Andrei Gheorghe, anunta la cateva zile dupa ce a fost demis de Florin Citu, pentru ca era membru USRPLUS, ca „acest sistem nu se poate transforma radical in 8 luni, dar cred ca au fost facuti pasi importanti pentru o baza de reforme”. „Organizarea concursurilor echidistante si meritocratice pentru posturile de executie si conducere de la CNAS si CAS” trebuie sa ramana prioritara pentru noua conducere a CNAS, si-a manifestat speranta Gheorghe.
„Am predat mandatul pe care l-am exercitat la CNAS in ultimele luni. Echipa mea a predat catre functionarii CNAS toate proiectele in care a fost implicata si produsele digitale la care am lucrat in acest timp, in primul rand noul website, inclusiv parole, manuale de utilizare dezvoltate in-house etc si si-a revocat toate drepturile de acces. Sper ca a fost o tranzitie ordonata, calma si eficienta, cum a fost cea de care am beneficiat si eu cand am preluat mandatul in ianuarie. Un scurt bilant a ceea ce s-a realizat este in infograficul atasat.
Le multumesc tuturor celor care au facut posibil acest mandat. Intr-o ordine aproximativ cronologica: votantilor, membrilor si voluntarilor USR PLUS, care au facut prezenta la guvernare o realitate; lui Vlad Voiculescu, care m-a convins, nominalizat si sustinut; conducerii USR PLUS, care m-a asumat si sustinut; Consiliului de Administratie al CNAS, conducerii si functionarilor CNAS si din casele de asigurari de sanatate (CAS), care au lucrat deschis si constructiv; celor din sistemul de sanatate, Guvern, Parlament, asociatii profesionale, asociatii de pacienti, industrie, care au avut un dram de incredere; Ioana Mihaila si secretarilor de stat MS, cu care am lucrat excelent; echipei mele de la cabinet – Alexandra Costin, Sanziana Mardale, Cristi Radu, Stefan Strilciuc, Mihaela Tanase – pentru un serviciu exemplar; familiei mele, pentru foarte multe lucruri. Am facut cat am putut.
Nereusitele acestui mandat sunt in primul rand ale mele si reusitele sunt in primul rand ale institutiei. Chiar daca multe idei au plecat de la conducere, implementarea lor nu ar fi fost posibila fara concursul functionarilor CNAS si CAS. Nu sunt putini, executanti si directori, care au lucrat seara/noaptea si in weekend, fara sa le dea nimeni dispozitie, pentru ca lucruri bune sa se intample. Trebuie stiut acest aspect, pentru ca despre cei care blocheaza – personaj colectiv – se vorbeste toata ziua.
As vrea sa punctez un mesaj despre continuitate. Tot ce s-a facut in aceasta perioada s-a facut in colaborare stransa cu conducerea precedenta, careia ii multumesc pentru profesionalism. Din echipa pe care am gasit-o in ianuarie, au continuat alaturi de mine doamna VP, directorul general, directorul de cabinet si purtatorul de cuvant. Si cu noul VP am lucrat foarte bine. Nu e putin lucru si cred ca aceasta continuitate a fost un ingredient esential pentru a misca lucrurile. Sper ca va fi o reteta pe care si altii o vor incerca, dupa propriul gust, deoarece sunt mai multi oameni in sistemul de sanatate decat se crede cu care se poate lucra foarte bine. Toata miza este ca accentul sa cada pe a lucra colaborativ si profesionist, si nu pe altceva.
Reperele de transparenta, predictibilitate si performanta pe care le-am propus la inceput cred ca raman esentiale pentru reforma asigurarilor sociale de sanatate in Romania. Acest sistem nu se poate transforma radical in 8 luni, dar cred ca au fost facuti pasi importanti pentru o baza de reforme. Raman multe probleme si multe de facut in continuare. Sper ca printre prioritatile conducerii sa ramana:
– Comunicarea constanta, transparenta si eficienta cu publicul larg;
– Organizarea concursurilor echidistante si meritocratice pentru posturile de executie si conducere de la CNAS si CAS;
– Reforma alocarii fondurilor gestionate de CNAS in functie de obiectivele politicii de sanatate nationale si de indicatori de performanta, nu exclusiv pe baze istorice;
– Instrumente de contractare moderne, aplicate, flexibile si informate de dovezi”, a scris Gheorghe pe Facebook.
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii, a tinut sa il felicite si el pe Gheorghe.
„Adrian Gheorghe a fost pentru 9 luni presedintele CNAS. Nu stiu macar o singura persoana care sa il fi cunoscut si sa nu il fi apreciat pe omul asta.
Adrian este unul dintre oamenii exceptionali care au venit in echipa extinsa a MS la inceputul acestui an. Oameni si profesionisti precum Adrian Gheorghe, romani care acum sunt in tara sau in strainatate, sunt sansa Romaniei – si nu folosesc cuvinte mari. Indraznesc sa spun ca de masura in care va reusi sa ii tina sau atraga acasa, inclusiv in institutiile statulu, va depinde viitorul acestei tari si al nostru ca natiune”, a subliniat Vlad Voiculescu.
Adrian Gheorghe are 35 de ani, fiind specializat in finantarea sanatatii, evaluarea economica a interventiilor de sanatate publica si povara economica a bolii.
Din noiembrie 2018, Adrian Gheorghe a lucrat, ca senior health economist, in departamentul de epidemiologie a bolilor infectioase la Imperial College London. Gheorghe are un doctorat la Universitatea din Birmingham, obtinut in 2013. A lucrat timp de doi ani la London School of Hygiene and Tropical Medicine, cercetator in evaluare economica in Departamentul de Sanatate Globala si Dezvoltare.
Adrian Gheorghe a facut parte din echipa lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sanatatii in 2016 si a fost coautor al mecanismului de feedback al pacientului.