Biden le-a spus liderilor tarilor NATO ca Putin a decis sa invadeze Ucraina. Rusia isi evacueaza „personalul neesential” de la ambasada din Kiev

externe

Joe Biden le-a spus, vineri, celorlalti lideri NATO si UE ca SUA considera ca Vladimir Putin a decis sa invadeze Ucraina, anunta surse diplomatice citate de The Guardian. Invazia ar putea avea loc in urmatoarele zile.

Biden a prezentat aceste informatii intr-o videoconferinta la care a participat si Klaus Iohannis.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat vineri ca exista „semne foarte ingrijoratoare de escaladare a Rusiei”.

„Ne aflam intr-o fereastra in care o invazie ar putea incepe in orice moment – si, pentru a fi clar, asta include si timpul Jocurilor Olimpice”, a declarat Blinken.

Casa Alba a declarat ca Biden i-a sunat liderii statelor NATO „pentru a discuta despre preocuparile noastre comune cu privire la acumularea continua a fortelor militare ale Rusiei in jurul Ucrainei si coordonarea continua atat in ceea ce priveste diplomatia, cat si descurajarea”.

Un diplomat european a declarat ca SUA a cerut aceasta convorbire urgenta cu aliatii din NATO si cu sefii Consiliului si Comisiei UE pentru a impartasi noile informatii.

Agentiile de informatii occidentale considera ca obiectivul cel mai probabil al unei ofensive rusesti ar fi sa incercuiasca Kievul si sa forteze schimbarea regimului.

La cateva minute dupa apelul lui Biden, ministerul britanic de Externe i-a indemnat pe cetatenii britanici din Ucraina „sa plece acum prin mijloace comerciale, in timp ce sunt inca disponibile”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca personalul neesential de la misiunea diplomatica rusa din Ucraina a fost sfatuit sa paraseasca tara „pentru o vreme”, potrivit agentiei de stiri TASS. Alte ambasade au intensificat vineri evacuarile.

Potrivit Walla News, Israelul a ordonat membrilor de familie ai personalului diplomatic sa paraseasca tara, Uniunea Europeana ar fi planificat sa isi evacueze propriul personal, iar Kyiv Post a relatat ca SUA a cerut membrilor americani ai misiunii de monitorizare a Ucrainei condusa de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa sa paraseasca tara pana marti.

Viceamiralul Nils Andreas Stensones, seful serviciului norvegian de informatii, a declarat ca Rusia are in prezent 150.000 de soldati masati in jurul Ucrainei si a precizat ca decizia de a ataca sau nu ii apartine lui Vladimir Putin.

„Acum depinde in primul rand de presedintele Putin daca alege sa faca acest lucru”, a declarat Stensones. „Este dificil de spus daca este probabil sau nu, pentru ca decizia ii apartine exclusiv presedintelui rus”.

El a adaugat ca rusii „au tot ce le trebuie pentru a realiza totul, de la o invazie minora in est, la atacuri minore ici si colo in Ucraina, sau o invazie completa, cu, eventual, o ocupatie a intregii Ucraine sau a unor parti din Ucraina”.

Agentiile de informatii occidentale sunt in mare parte de acord ca Putin a pus acum la punct suficiente trupe pentru a incerca o invazie, un sentiment reflectat in avertismentele din ultimele 24 de ore din partea lui Biden si a premierului britanic, Boris Johnson.

O serie de scenarii de invazie sunt considerate posibile, dar predomina convingerea ca orice interventie militara ordonata de Putin ar fi conceputa pentru a obtine o schimbare de regim la Kiev. Acest lucru ar putea sa fie un atac fulger, menit sa incercuiasca Kievul, cu intentia de a forta prabusirea guvernului presedintelui Zelenskiy si de a incerca sa instaleze un regim pro-rus fara razboi urban.

Johnson a subliniat joi ca orice invazie ar insemna o eroare de calcul masiva din partea lui Putin, deoarece Ucraina „va lupta si va rezista foarte puternic”. Orice convingere la Kremlin ca o interventie rusa ar fi binevenita doar de o minoritate minuscula este gresita, subliniaza ministrii britanici.

Alerta ridicata vine in urma esecului mai multor initiative diplomatice care nu au reusit sa duca la un progres. Rapoartele au sugerat ca o mare parte din cele peste cinci ore de discutii ale lui Emmanuel Macron cu Putin, luni, la Moscova, au fost ocupate de lungi prelegeri istorice din partea liderului rus, cu foarte putina substanta in ceea ce priveste evenimentele actuale.

Relatarile oficialilor germani privind discutiile in „formatul Normandia” de la Berlin intre oficialii rusi, ucraineni, germani si francezi au fost dificile si nu au oferit nicio perspectiva de dezamorsare a tensiunilor.

Dupa o intalnire cu omologul sau rus la Moscova, secretarul britanic al apararii, Ben Wallace, a declarat ca a fost asigurat ca Rusia nu are intentia de a invada Ucraina si ca i-a spus clar ministrului rus al apararii, Serghei Soigu, ca orice invazie ar avea consecinte tragice.

Wallace ca desfasurarea de forte a Rusiei i-a oferit acesteia o serie de optiuni, inclusiv o invazie, si a adaugat ca „a fost vital sa nu lasam loc pentru o eroare de comunicare sau de calcul”.

In timpul unei vizite in Australia, Blinken a avertizat ca repercusiunile unei invazii rusesti s-ar extinde in Asia, unde SUA si aliatii sai se confrunta din ce in ce mai mult cu China.

„Daca permitem ca aceste principii sa fie contestate cu impunitate, chiar daca este la jumatate de lume departare, in Europa, acest lucru va avea un impact si aici – altii ne urmaresc”, a declarat Blinken reporterilor la Melbourne.

„Altii se uita la noi toti pentru a vedea cum raspundem. Deci, de aceea este atat de important sa avem aceasta solidaritate: sa facem tot ce este posibil, prin diplomatie, pentru a incerca sa evitam un conflict si sa prevenim agresiunea – dar, in egala masura, sa fim hotarati daca Rusia isi reia agresiunea”, a precizat Blinken.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: