Biden anunta sanctiunile pentru oligarhii rusi si familiile acestora: „Ei impartasesc castigurile corupte ale politicilor Kremlinului si ar trebui sa impartaseasca si durerea”

externe

Joe Biden, acord, pace, Fasia Gaza, lunea viitoare

Presedintele SUA Joe Biden a denuntat marti ”inceputul unei invazii ruse a Ucrainei”, anuntand ca Statele Unite vor continua sa furnizeze Ucrainei arme ”defensive”, relateaza AFP.

”Am autorizat redesfasurarea fortelor americane deja pozitionate in Europa pentru a-i intari pe aliatii nostri baltici, Estonia, Letonia si Lituania”, a adaugat presedintele american intr-un discurs rostit la Casa Alba.

Ea anuntat si prima serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei, cu scopul de a izola Moscova de sistemul financiar occidental. Biden a precizat ca sanctiunile vizeaza doua mari institutii financiare rusesti si accesul Moscovei la finantare occidentala, precum si oligarhi rusi.

„Implementam sanctiuni cuprinzatoare asupra datoriilor suverane ale Rusiei. Asta inseamna ca am oprit accesul guvernului Rusiei la finantarea occidentala. Guvernul nu mai poate strange bani din Occident si nu poate tranzactiona cu noua sa datorie pe pietele noastre sau pe pietele europene”, a precizat Biden.

„Vom impune, de asemenea, sanctiuni elitelor Rusiei si membrilor familiei acestora. Ei impartasesc castigurile corupte ale politicilor Kremlinului si ar trebui sa impartaseasca si durerea”, a afirmat presedintele SUA.

„Am lucrat cu Germania pentru a ne asigura ca Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a adaugat el..

Biden a mai precizat ca daca Rusia „isi continua agresiunea”, ar putea urma sanctiuni suplimentare.

Presedintele Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin ca a atacat „dreptul la existenta” al Ucrainei.

Sanctiunile vin la scurt timp dupa ce Rusia a recunoscut independenta republicilor separatiste Donetk si Lugansk din estul Ucrainei si a autorizat trimiterea de trupe rusesti in Donbas.

”Acesta este inceputul unei invazii rusesti in Ucraina”, a spus Biden, pentru a justifica aceasta actiune. ”Credem in continuare ca Rusia este pregatita sa mearga mult mai departe in lansarea unui atac militar masiv impotriva Ucrainei”, a mai spus presedintele american.

Biden a mai anuntat ca a autorizat transferul de soldati americani in statele baltice Lituania, Estonia si Letonia, ca raspuns la actiunile Rusiei in Ucraina.

”Nu avem nicio intentie de a lupta impotriva Rusiei”, a declarat Biden intr-un discurs de la Casa Alba, dupa ce Moscova a recunoscut independenta republicilor separatiste Donetk si Lugansk din estul Ucrainei si a autorizat trimiterea de trupe rusesti in Donbas.

Liderul american a apreciat ca mai este inca timp pentru a evita „ce este mai rau” in Ucraina, unde spectrul unei invazii rusesti este tot mai mare.

”Nu exista nicio indoiala ca Rusia este agresorul, asa ca suntem constienti de provocarile cu care ne confruntam”. ”Cu toate acestea, mai este inca timp pentru a evita cel mai rau scenariu, care va provoca suferinte enorme pentru milioane de oameni”, a declarat Biden, citat de AFP.

”Vom judeca Rusia in functie de actiunile sale, nu de cuvintele sale. Si orice ar face Rusia in continuare, suntem pregatiti sa raspundem cu unitate, claritate si convingere. Sper ca va ramane deschisa calea diplomatica”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: