Ucraina anunta ca a provocat „pierderi” fortelor Rusiei: „Situatia este controlata”. Analiza, care sunt sansele Ucrainei de a rezista

externe

Ministerul ucrainean al Apararii a declarat joi ca fortele sale contracareaza ofensiva rusa „cu demnitate” si ca provoaca pierderi trupelor Moscovei, infirmeaza CNN.

„Fortele nationale de aparare, folosind dreptul la autoaparare conform articolului 51 din Carta Natiunilor Unite, contracareaza cu demnitate incercarile inamicului de a trece frontiera de stat”, a declarat ministerul intr-o declaratie transmisa pe Whatsapp. „Situatia este controlata. Trupele rusesti sufera pierderi”.

Ministerul a mai spus ca nu au existat „pierderi in randul aparatorilor Ucrainei”.

Intr-o declaratie anterioara, Ministerul rus al Apararii a afirmat ca a neutralizat apararea aeriana ucraineana.

Fortele armate ale Ucrainei sunt mult inferioare ca numar si inzestrare celor ale Rusiei, dar, in vreme cu Moscova lanseaza ceea ce ar putea fi o invazie pe scara larga, experti militari apreciaza ca ele vor fi capabile sa opuna o rezistenta semnificativa si sa provoace pierderi grele inamicului, noteaza Reuters intr-o analiza difuzata joi, citata de Agerpres.

De asemenea, armata ucraineana este mai bine instruita si echipata decat in 2014, cand Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina fara lupta, si este considerata extrem de motivata sa-si apere patria.

Reuters prezinta cateva detalii despre armata Ucrainei:

Cum arata cifrele?

In ce priveste efectivele si armamentul, aritmetica arata sumbru pentru Ucraina.

Majoritatea expertilor militari estimeaza la peste 100.000 numarul militarilor rusi langa frontiera cu Ucraina.

De asemenea, Rusia a mutat trupe in Belarus, la nord de Ucraina, pentru manevre militare.

Armata terestra a Rusiei are in componenta 280.000 de militari, iar fortele sale armate combinate totalizeaza circa 900.000, in timp ce numarul tancurilor de lupta, 2.840, depaseste de peste trei dotarile armatei Ucrainei, potrivit Institutului International pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra.

Premierul ucrainean a afirmat ca recentul decret semnat de presedintele Volodimir Zelenski – cu masuri prioritare de intarire a capacitatilor de aparare ale tarii si de crestere a atractivitatii serviciului militar si de trecerea graduala la o armata de profesionisti – ar aduce in cele din urma efectivele armate la 360.000 de militari.

Desi Ucraina si-a triplat bugetul militar in termeni reali din 2010 pana in 2020, cheltuielile sale totale de aparare s-au cifrat in 2020 la doar 4,3 miliarde de dolari, o zecime din cele ale Rusiei.

Analisti militari afirma ca apararile antiaeriana si antiracheta ale Ucrainei sunt slabe, lasand-o foarte vulnerabila fata de lovituri rusesti impotriva infrastructurii sale critice. Ei mai spun ca Rusia va incerca sa-si valorifice superioritatea in razboiul electronic pentru a paraliza comanda si controlul inamicului si pentru a taia comunicatiile cu unitatile de pe teren.

Cat de experimentate sunt fortele ucrainene?

Fortele Ucrainei au dobandit experienta de lupta in regiunea Donbas din estul tarii, unde se confrunta din 2014 cu separatistii sprijiniti de Rusia, si sunt extrem de motivate.

Ele detin sisteme de aparare aeriana cu raza scurta si armament antitanc, inclusiv rachete Javelin livrate de SUA, care ar ajuta la incetinirea avansului trupelor ruse.

Pe langa armata regulata, Ucraina are unitati de aparare teritoriala formate din voluntari si in jur de 900.000 de rezervisti. Majoritatea barbatilor adulti au cel putin instruire militara de baza, asa incat Rusia s-ar putea confrunta cu o rezistenta incapatanata si prelungita daca ar incerca sa captureze si sa pastreze controlul teritoriului.

Provocarea militara ar fi incomparabil mai mare decat in razboaiele precedente ale Rusiei de dupa prabusirea URSS, precum cele din Cecenia in anii 1990 si impotriva Georgiei in 2008.

Cum ajuta Occidentul armata Ucrainei?

State occidentale si-au intensificat livrarile de arme catre Ucraina, dar Kiev spune ca are nevoie de suplimentarea lor. Statele Unite au exclus trimiterea de trupe americane pentru a lupta in Ucraina.

SUA au acordat ajutor militar de peste 2,5 miliarde de dolari incepand din 2014, constand in rachete antitanc Javelin, ambarcatiuni pentru patrule de coasta, Humvees, pusti cu luneta, drone de recunoastere, sisteme radar, echipament cu vedere pe timp de noapte si echipament radio. Alte livrari ar putea include rachete antiaeriene Stinger, arme usoare si ambarcatiuni.

Turcia, la randul sau, a vandut Kievului cateva loturi de drone Bayraktar TB2, pe care acesta le-a desfasurat impotriva separatistilor din est.

Marea Britanie a trimis Ucrainei in ianuarie 2.000 de rachete antitanc cu raza scurta, vehicule blindate Saxon si specialisti care sa asigure instruirea.

Estonia a anuntat ca trimite rachete Javelin, iar Letonia si Estonia livreaza rachete Stinger. Cehia are in plan sa doneze munitie de artilerie de 152 mm.

Germania a exclus sa trimita arme in Ucraina, dar cofinanteaza cu 6 milioane de dolari un spital de campanie si furnizeaza instruire.

Ar putea Rusia sa organizeze o invazie la scara totala?

Numerosi analisti militari considera improbabila o astfel de invazie, pentru ca ar implica un razboi lung si complicat, cu pierderi grele inevitabile. Ei se asteapta ca Rusia sa opteze pentru lovituri aeriene si/sau cuceriri teritoriale limitate, mai degraba decat pentru un razboi total cu lupte pentru orasele principale.

O optiune ar fi pentru Rusia sa preseze spre sud si vest dinspre regiunea estica Donbas, controlata deja de forte proruse, pentru a face legatura cu Crimeea anexata si cu Marea Neagra. Exista de asemenea o posibilitatea ca trupe din Belarus sa patrunda pe la granita de nord a Ucrainei.

Pe de alta parte, este probabil ca Putin sa se confrunte cu critici din partea propriei opinii publice din cauza purtarii razboiului cu o alta natiune slava, precum si cu un intens sentiment antirus in interiorul Ucrainei.

Rusiei i-au fost deja aplicate sanctiuni dupa ce a trimis trupe in regiunile separatiste din estul Ucrainei si, foarte probabil, s-ar confrunta cu unele mult mai severe in cazul unei invazii totale, mai arata analiza Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: