Alt motiv pentru care Moscova si-a trimis tancurile in Ucraina. Lavrov: „Limba si cultura rusa sa nu fie interzise”

externe

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi, dupa discutiile avute cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba in Antalia (Turcia), ca „operatiunea militara” declansata de Rusia in Ucraina urmareste si ca „limba rusa si cultura sa nu fie interzise”.

„Presedintele Putin a explicat clar de ce a decis sa lanseze aceasta operatiune speciala militara. Noi vrem o Ucraina demilitarizata, care nu reprezinta niciun pericol de a se transforma intr-un stat nazist, o Ucraina unde limba rusa si cultura sa nu fie interzise. Toate apelurile noastre au fost luate in ras. Cand a fost aprobata legea privind limbile in Ucraina, ucraineana a devenit singura limba, in timp ce celelalte au devenit secundare. Rusa este singura limba privata de toate drepturile, Vestul a ramas tacut”, a declarat Lavrov.

Lavrov a mai spus ca Occidentul se comporta periculos si ca operatiunea militara a Rusiei in Ucraina se desfasoara conform planului, transmite Reuters.

In conferinta de presa de la finalul intalnirii, Lavrov a spus ca Occidentul creeaza in regiune un pericol care va persista multi ani, si ca aceia care furnizeaza arme in Ucraina si mercenarilor de acolo ‘ar trebui sa inteleaga ca vor purta responsabilitatea actiunilor lor’.

‘Aceste tari creeaza un pericol colosal, inclusiv pentru ele insele’, a insistat el, evocand in special livrarile de rachete aer-sol portabile si riscul utilizarii lor impotriva ‘aviatiei civile’. ‘Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o intrebare pe care le-o punem colegilor nostri din UE’, a adaugat ministrul rus.

Referitor la discutiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat ca a prezentat propunerile Rusiei si doreste un raspuns.

Potrivit ministrului de externe rus, presedintele Vladimir Putin nu ar refuza o intalnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte ‘specifice’.

Potrivit EFE, Lavrov a exclus „orice fel de dependenta viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv ca „stim ca ne va trada din nou, asa cum isi tradeaza propriile sale valori”.

Rusia nu a folosit niciodata petrolul si gazele sale ca arma si va avea intotdeauna piete pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Intrebat despre riscul unui razboi nuclear, Serghei Lavrov a raspuns: ”Nu vreau sa cred si nu cred ca ar putea incepe un razboi nuclear”, si ca zvonurile despre un potential atac rus impotriva statelor baltice ‘par sa fie farse vechi’.

In ce priveste bombardarea miercuri a unui spital de copii din Mariupol, Lavrov a spus ca aceasta s-a petrecut dupa ce cladirea fusese ocupata de fortele ucrainene si inauntru nu se aflau pacienti.

Intalnirea din Antalia, desfasurata timp de o ora si 40 minute, in prezenta sefului diplomatiei tarii gazda, Mevlut Cavusoglu, a fost prima la nivelul ministrilor de externe de la Moscova si Kiev de cand Rusia a declansat invazia in Ucraina, la 24 februarie, in urma cu exact doua saptamani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: