Biograful lui Putin: „La Kremlin se formeaza un pluton de executie circular, fiecare indreptandu-si armele unul spre celalalt”
Mark Galeotti, expert in istoria moderna, politica si securitatea Rusiei si autor al unor carti despre Vladimir Putin, a publicat in Daily Mail un comentariu pe care il redam integral.
In martie 1953, cand demonicul despot Iosif Stalin a suferit un accident vascular cerebral grav la mosia sa de la marginea Moscovei, cei mai apropiati patru apropiati ai sai s-au grabit sa vina la fata locului. Niciunul dintre ei, toti candidati la succesiunea dictatorului la conducerea Uniunii Sovietice, nu dorea sa-l vada pe Stalin in viata. Dar toti se temeau de ceea ce s-ar fi putut intampla daca ar fi murit.
In cele din urma, seful politiei secrete, Lavrenti Beria, a luat cuvantul: „De ce sunteti atat de panicati? Nu vedeti ca tovarasul Stalin doarme linistit? Nu-l deranjati!”.
Niciun medic nu a fost chemat timp de ore intregi. Stalin a continuat sa se afunde in boala si a murit cateva zile mai tarziu.
Astazi vedem o situatie similara de indecizie care cuprinde cercul de apropiati ai lui Vladimir Putin, astfel incat regimul sau pare amenintat serios pentru prima data de la venirea sa la putere in 2000.
Razboiul din Ucraina s-a transformat intr-un dezastru si toata lumea cauta pe cine sa dea vina. Oricine poate fi denuntat ca fiind un tradator.
Fireste, atmosfera clocotitoare de neincredere este alimentata de serviciile de informatii atat din Ucraina, cat si din Occident. Campaniile de contraspionaj vizeaza in special FSB, succesorul KGB-ului, care este cheia de bolta a guvernului lui Putin.
Ofiterii superiori ai FSB sunt oportunisti fara limite. Ei nu sustin razboiul din pasiune patriotica sau pentru ca subscriu la cultul personalitatii al lui Putin. La fel ca restul slugilor lui Putin, ei sunt motivati de lacomie si scopul lor este puterea personala. Ei vor sa faca multi bani si sa-i cheltuiasca pe proprietati in Londra si in Marea Mediterana, sau sa-si trimita copiii la scoli occidentale.
In prezent, sanctiunile fac acest lucru foarte dificil. Prin urmare, acestia incep sa fie ingrijorati – nimeni din FSB nu doreste ca Rusia sa devina echivalentul european al Coreei de Nord.
Dar nu cred ca se pregateste o lovitura de stat FSB, cel putin nu inca. Rusii isi cunosc propria istorie si inteleg ca schimbarea de regim se produce doar atunci cand politia secreta, armata si politicienii actioneaza impreuna – asa cum au facut in 1991, cand presedintele Mihail Gorbaciov a fost rasturnat.
Dar Putin a eliminat figuri cheie din toti acesti trei poli de putere. Primul care a auzit bataile la usa a fost generalul-colonel Serghei Beseda, seful ramurii de informatii externe a FSB, care a fost arestat in urma cu doua saptamani, impreuna cu adjunctul sau Anatoli Boliuh, fiind suspectat de deturnare de fonduri din fondul secret destinat mituirii oficialilor straini.
Dar adevarata sa crima ar fi putut fi aceea de a-l fi convins pe Putin ca ucrainenii sunt dornici de o schimbare de regim si ca invadatorii rusi vor fi intampinati de multimi care flutura steaguri si poarta buchete de flori.
Urmatorul care a fost taiat a fost Roman Gavrilov, adjunctul sefului Garzii Nationale, care este acuzat de scurgere de informatii clasificate catre Occident si de „risipirea combustibilului”.
Adevarul este ca Putin este furios pentru ca multi soldati tineri din Garda Nationala, o forta paramilitara al carei rol pe timp de pace era sa reprime protestele din orasele rusesti, protesteaza ei insisi. In Ucraina, ei simt ca sunt tratati ca carne de tun.
Se presupune ca arestarea lui Gavrilov ridica la noua numarul total al generalilor pusi pe tusa din cauza invaziei ratate. Nici politicienii nu au fost crutati, doi dintre cei mai apropiati asociati ai lui Putin alaturandu-se listei celor disparuti.
Ministrul apararii, Serghei Soigu, nu a mai fost vazut in public de mai bine de 12 zile, pe fondul zvonurilor privind „probleme cardiace”. Multi suspecteaza ca este vorba de un siretlic diplomatic si ca adevarul este ca Shoigu a cazut prada paranoiei galopante a lui Putin dupa ce fiica sa cea mica, Ksenia, in varsta de 31 de ani, a postat o fotografie pe retelele de socializare, pozand cu bebelusul sau in culorile albastru si galben ale steagului ucrainean.
Apoi, mai este Anatoli Chubais, considerat in general ca fiind omul care l-a descoperit pe Putin in anii 1990 si i-a lansat cariera politica. Chubais a fost recompensat cu o serie de sinecuri lucrative… dar miercuri si-a infuriat protejatul, demisionand in semn de protest fata de razboi si fugind in Turcia.
Niciodata de la prabusirea Uniunii Sovietice nu au existat zvonuri si contrazvonuri atat de fervente la Kremlin. Se formeaza un pluton de executie circular, fiecare indreptandu-si armele unul spre celalalt.
Iar cand recrutii vor incepe sa se intoarca de pe frontul din Ucraina, aducand cu ei povesti de groaza despre razboi, temperatura politica nu va face decat sa creasca.
In momentul de fata, majoritatea oamenilor obisnuiti din Rusia cred in versiunea televiziunii de stat, potrivit careia este in curs o operatiune militara de succes pentru a inlatura o grupare neonazista de la Kiev si pentru a preveni epurarea etnica sau chiar genocidul nuclear impotriva rusilor din Ucraina.
Cand aceasta minciuna va fi demascata, oamenii ar putea incepe sa se intoarca impotriva celui de la varf. Felul in care acolitii sai vor raspunde la acest lucru va determina soarta lui Putin.
Mark Galeotti este profesor onorific la University College London School of Slavonic and East European Studies si autor al cartii We Need To Talk About Putin.
Mark Galeotti esti si director general la Mayak Intelligence, o firma de consultanta si cercetare specializata in relatiile cu Rusia. A predat istorie la Robinson College, Cambridge, si are un doctorat in stiinte politice la London School of Economics. A fost seful Departamentului de istorie de la Universitatea Keele, profesor de afaceri internationale la Universitatea din New York, profesor invitat la Universitatea Rutgers (Newark), la Universitatea Carolina din Praga si la Institutul de Stat pentru Relatii Internationale al Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse (Moscova). A consiliat mai multe institutii, printre care Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Comunelor (Marea Britanie), Adunarea Parlamentara a NATO, Interpolul si Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa.