Organizatia Statul Islamic ameninta sa ”razbune” moartea fostului sau lider si isi indeamna sustinatorii sa profite de Razboiul din Ucraina pentru a-si relua atacurile in Europa.
Presedintele american Joe Biden a anuntat la 3 februarie eliminarea fostului lider SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, care s-a sinucis, detonandu-se, in cursul unei operatiuni a Fortelor speciale americane in nord-vestul Siriei, o regiune aflata sub controlul jihadistilor.
Atat moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, cat si a purtatorului de cuvant al organizatiei teroriste au fost confirmate de SI la 10 martie.
”Anuntam, cu voia lui Allah, o campanie binecuvantata de razbunare” a mortii liderului SI, a anuntat dumunica noul purtator de cuvant al SI Omar al-Muhajir, intr-un comunicat audio difuzat pe Telegram, potrivit News.ro.
SI isi indeamna totodata sustinatorii sa-si reia atacurile si sa profite de ”ocazia” ”luptei intre cruciati”, referindu-se astfel la invazia Ucrainei de catre Rusia.
Organizatia terorista si-a exprimat satisfactia fata de acest ”razboi intre cruciati”, la 17 martie, intr-una dintre revistele sale, o ”pedeapsa” a tarilor ”crestine necredinciose”.
Noul lider al organizatiei sunnite radicale, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, al treilea lider de la infiintarea acesteia, este putin cunoscut.
”Califatul” autoproclamat al SI a fost infrant teritorial in urma unor ofensive succesive, in 2017 in Irak si in 2019 in Siria, in urma unei ascensiuni fulgeratoare in 2014, de o parte si de alta a frontierei dintre cele doua tari.
Insa Statul Islamic este in continuare prezent, clandestin, atat in Irak, cat si in Siria, unde incearca o insurectie, de o parte si de alta a frontierei irakiano-siriene, arata ONU intr-un raport publicat in 2021.
Organizatia jihadista ar avea, in cele doua tari, ”in total 10.000 de combatanti activi”, potrivit acestui raport.
SI a revendicat atacuri in Afganistan si Pakistan, iar grupari jihadiste afiliate organizatiei teroriste actioneaza in Africa.