Ambasadorul Moldovei in Romania, mesaj dur pentru Moscova: „Rusia sa se uite in oglinda inainte de a critica Republica Moldova. Avem nevoie de o reinterpretare a conceptului de neutralitate”

politica

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania,Victor Chirila, a declarat luni ca tara sa are nevoie de o „reinterpretare a conceptului de neutralitate” in contextul invaziei declansate de Rusia in Ucraina. El a sustinut ca Rusia „nu respecta statutul de neutralitate al Republicii Moldovei”.

„Federatia Rusa nu respecta statutul de neutralitate al Republicii Moldovei, are trupe pe teritoriul tarii noastre. Organizeaza exercitii militare care nu respecta acordurile convenite in urma sangerosului razboi din 1992.

Rusia sa se uite in oglinda inainte de a critica Republica Moldova.

Guvernele anterioare au ignorat capacitatea de aparare a tarii, au igmorat armata. Partidul Socialistilor a cerut renuntarea la armata, a pus la indoiala importanta si rolul armatei. Avem acum o armata lipsita de capacitati si echipamente necesare pentru a apara Moldova. Ne lipesesc echipamente moderne pentru a vorbi despre o armata care sa asigure suveranitatea si independenta Moldovei.

Avem nevoie de o reinterpretare a conceptului de neutralitate. (…) Va fi nevoie sa reformam armata si sectorul de securitate, in general. Vorbim de echipament pur defensiv. Politicienii si societatea vor decide in privinta viitorului neutralitatii Republicii Moldova.

In actual context, trebuie sa fim cumpatati, rabdatori, sa nu recurgem la decizii pripite”, a declarat ambasadorul intr-o dezbatere organizata la Londohome, in Capitala.

„Speram ca Ucraina va iesi invingatoare din acest razboi”, a subliniat ambasadorul.

Oficialitati ruse au reactionat vehement, la sfarsitul lunii aprilie, fata de interzicerea in Republica Moldova a unui simbol al invaziei Rusiei in Ucraina,  dupa ce presedinta Maia Sandu a promulgat o lege in acest sens.

Senatorul rus Aleksei Puskov, seful Comisiei provizorii a Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus) pentru politica informationala, a amenintat-o direct pe presedinta Maia Sandu ca tara sa ar putea sfarsi la „cosul de gunoi al istoriei”.

„Ar trebui sa fie mai atenta in ceea ce priveste Rusia si simbolurile ei, cu atat mai mult cu cat Chisinaul nu poate plati pentru gazul rusesc”, a scris Puskov pe contul sau din Telegram.

De asemenea, purtatoarea de cuvant a MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a indemnat autoritatile de la Chisinau sa se abtina de la anumite declaratii, subliniind ca, in caz contrar, „Rusia va raspunde, iar aceste raspunsuri vor fi dureroase”.

„Inteleg ca si Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi tradate. Aceasta este o adevarata tradare. Ne-am exprimat opinia de principiu cu privire la aceasta initiativa legislativa, precum si cu privire la o serie de alte masuri neprietenoase luate vinerea trecuta de partea moldoveneasca. Astfel de decizii provoaca, ca sa spunem asa, o profunda ingrijorare si indignare”, a declarat Zaharova.

„Chemam Chisinaul sa renunte la o asemenea retorica sau vom raspunde si aceste raspunsuri vor fi dureroase”, a mai mentionat purtatoarea de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.

Republica Moldova, situata intre Ucraina si Romania, cauta sa adere la UE dupa invazia Rusiei in Ucraina. Chisinaul a acordat Kievului ajutor umanitar, dar nu si de ordin militar. In privinta conflictului propriu-zis, Republica Moldova s-a declarat neutra si nici nu s-a alaturat sanctiunilor impuse Rusiei, noteaza DPA.

La inceputul acestei saptamani, Chisinaul a interzis simbolurile „Z” si „V”, utilizate in sprijinul trupelor ruse care ataca Ucraina, precum si panglica Sfantului Gheorghe, considerat un semn al sustinatorilor presedintelui rus Vladimir Putin, dar si al separatistilor prorusi din Ucraina.

Maia Sandu si-a justificat interdictia, argumentand ca aceste simboluri divizeaza societatea. Locul lor este la „cosul de gunoi” al istoriei, a afirmat presedintele Republicii Moldova intr-o conferinta de presa marti.

„Simbolurile isi schimba sensul in functie de context, de realitati. Simbolurile pe care le incriminam nu sunt simboluri despre razboiul de acum 77 de ani – ele se refera la razboiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini si actiuni care sunt asociate razboiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferintele altor milioane de refugiati si care indeamna la teroare, distrugeri si violuri”, a declarat Maia Sandu.

Totodata, ea a denuntat propaganda rusa raspandita de Moscova. „Nu putem admite mesaje care denatureaza informatia despre razboi – e revoltator si inuman sa invinuiesti victimele de suferintele proprii. Cei care astazi justifica uciderea ucrainenilor, maine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamna azi razboiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportarile. Nu uitam aceste pagini tragice si rusinoase din istoria noastra. Nu putem admite repetarea lor. Si nu putem permite ca atrocitatile de azi sa fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, care si-au dat viata pentru pace”, a subliniat Maia Sandu, citata de Deschide.md.

In acest sens, Sandu sustine ca specularea victoriei din 1945 „pentru a promova astazi o agresiune militara impotriva Ucrainei” reprezinta o „ofensa adusa parintilor si buneilor nostri care si-au dat viata pentru ca noi sa putem trai in pace”.

„Acei care folosesc simbolurile razboiului pentru a picura ura in constiintele noastre si pentru a semana vrajba si divizare in societate vor plati dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal si dezgustator. Politicienii care speculeaza cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizati. Oamenii publici trebuie sa fie constienti de responsabilitatea care le revine pentru pastrarea pacii si a coeziunii in societate”, a adaugat ea.

„In ceea ce priveste esenta legii promulgate de Sandu, la fel si declaratiile ei despre ‘comportamentul criminal’ al panglicii Sf. Gheorghe si ‘cosul de gunoi al istoriei”, ar trebui sa-i reamintim atunci ca in acest cos au ajuns multi dusmani ai panglicii Sf. Gheorghe. Ar trebui sa fie mai atenta cand vorbeste despre Rusia si simbolurile ei, mai ales intr-o situatie in care Chisinaul nu are cu ce plati gazul rusesc”, scrie Puskov, una din portavocile cele mai zgomotoase ale Senatului rus in domeniul politicii externe ruse.

A reactionat si Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia in 2014, care considera ca „Maia Sandu a decis sa o ia pe urmele Ucrainei”, conform portalului lv.baltnews.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: