Xi Jinping cere ca islamul din China sa aiba „orientare chineza”: „Sa fie adaptat la societatea socialista, credinciosii sa fie strans uniti in jurul partidului si guvernului”
Presedintele Xi Jinping a cerut oficialilor comunisti sa intensifice eforturile pentru a promova principiul conform caruia islamul in China trebuie sa aiba o orientare chineza, iar religiile din tara trebuie sa se adapteze la societatea socialista pe care o implementeaza Partidul Comunist Chinez.
Xi a vizitat regiunea instabila Xinjiang, unde fortele de securitate chineze au depus in ultimii ani eforturi pentru a controla protestele musulmanilor uiguri fata de colonizarea cu chinezi Han din afara provinciei.
In timpul turneului sau de patru zile in regiune, care a inceput la 12 iulie, Xi s-a intalnit cu numerosi oficiali locali. El a borbit despre incurajarea formarii unui sentiment puternic de atasament fata de natiunea chineza, promovarea schimburilor, interactiunilor si integrarii intre diferitele grupuri etnice, a relatat presa oficiala, citata de NDTV.
Xi a subliniat necesitatea de a imbunatati capacitatea de guvernare asupra afacerilor religioase si de a realiza dezvoltarea sanatoasa a religiilor.
„Ar trebui depuse eforturi sporite pentru a sustine principiul conform caruia islamul in China trebuie sa aiba o orientare chineza si pentru a adapta religiile la societatea socialista”, a declarat el, citat de agentia de presa de stat Xinhua.
Nevoile religioase normale ale credinciosilor ar trebui sa fie asigurate si acestia ar trebui sa fie uniti strans in jurul partidului si guvernului, a adaugat Xi.
Subliniind importanta identitatii culturale, Xi a facut apel la educarea si indrumarea oamenilor din toate grupurile etnice pentru a-si intari identificarea cu patria, natiunea chineza, cultura chineza, Partidul Comunist Chinez (PCC) si socialismul cu caracteristici chinezesti.
China a fost deseori acuzata de incarcerarea in masa a musulmanilor uiguri, trimisi in lagare, pe care Beijingul le descrie drept centre de de-radicalizare si educatie.
China acuza Miscarea islamica separatista din Turkistanul de Est (ETIM), care este activa in regiune, de comiterea a numeroase atacuri teroriste.
De asemenea, Beijingul minimalizeaza acuzatiile occidentale privind incalcarile masive ale drepturilor omului impotriva musulmanilor uiguri si respinge acuzatiile SUA si UE privind genocidul impotriva musulmanilor din provincie.
Recent, sefa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a vizitat Xinjiang, dupa un proces de negociere indelungat cu Beijingul, pentru a examina acuzatiile privind internarea a peste un milion de musulmani uiguri de diferite varste, ca parte a masurilor de reprimare a militantilor islamisti.