Rusia, acuzata de Kiev ca a comis peste 46.000 de crime de razboi in Ucraina. Cere infiintarea unui tribunal international special

externe

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a estimat luni la peste 46.000 numarul crimelor de razboi comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei de la inceputul invaziei in 24 februarie si a insistat asupra crearii unui tribunal international special pentru anchetarea si tragerea la raspundere a celor responsabili de agresiunea impotriva tarii sale, relateaza agentiile de presa EFE si Ukrinform, citate de Agerpres.

In cadrul unei conferinte la Bruxelles, organizata de Centrul de Politica Europeana, Kostin a intervenit prin videoconferinta pentru a actualiza datele colectate de autoritatile ucrainene privind crimele de razboi rusesti, intre care executii sumare, tortura, violenta sexuala, deportari fortate sau bombardarea zonelor urbane, inclusiv scoli, spitale sau case de locuit.

‘Pana in prezent, am documentat peste 46.000 de crime de razboi comise in contextul agresiunii ruse. Acestea au dus la moartea a 7.000 de persoane, intre care 382 de copii’, a indicat procurorul ucrainean, care a precizat, insa, ca aceasta cifra nu ia in considerare ‘zecile de mii’ de morti in teritoriile ocupate, ca la Mariupol de exemplu.

Peste 40.000 de infrastructuri civile si critice au fost distruse, a adaugat el.

‘In pofida acestui fapt, institutiile statului functioneaza in mod permanent. Chiar daca avem multe lucruri pe ordinea de zi, investigarea si urmarirea penala a crimelor ramane prioritatea absoluta a biroului nostru’, a explicat Kostin, care a indicat ca, pana in prezent, au fost investigate 320 de cazuri de crime de razboi, in care 160 de persoane, inclusiv 15 prizonieri de razboi rusi, au fost oficial inculpati in calitate de suspecti.

Pe de alta parte, premierul ucrainean Denis Smihal a declarat ca infiintarea unei instante internationale care sa judece aceste crime de razboi ‘ne va ajuta sa-i aducem in fata justitiei pe cei mai inalti oficiali din Rusia’ si pe ‘cei care au initiat aceasta catastrofa si tragedie, cel mai mare razboi in Europa de dupa cea de-a doua conflagratie mondiala’.

‘Toate crimele trebuie sa fie pedepsite. Trebuie sa-i pedepsim pe cei care au declansat razboiul, pe cei care au dat ordin sa distruga tara si poporul ucrainean. Ma refer desigur la autoritatile ruse’, a afirmat Smihal.

Prim-ministrul ucrainean a participat la conferinta mentionata de la Bruxelles si urma sa aiba o intalnire in cursul serii cu presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dupa ce discutase anterior cu sefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Metsola, la randul sau, a afirmat ca legislativul european ‘va continua sa fie unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai crearii unui tribunal international special pentru a-i aduce pe banca acuzatilor pe Putin (presedintele rus Vladimir Putin) si (omologul sau belarus Aleksandr) Lukasenko, pe lideri politici si militari rusi, comandanti si soldati pentru actele lor de agresiune’.

‘Suntem pregatiti sa oferim toate resursele umane si bugetare necesare, precum si sprijin administrativ, de investigare si logistic in acest scop’, a promis Metsola.

Din martie, Parlamentul European a pus una din salile sale la dispozitia societatii civile ucrainene la Bruxelles pentru organizarea de activitati, unde de luni s-a deschis o expozitie de fotografie despre crimele de razboi comise de Rusia in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: