Aliatii europeni s-au angajat sa trimita Ucrainei mai mult ajutor militar

externe

Tarile europene s-au angajat sa trimita mai mult ajutor militar Ucrainei dupa reuniunea ministrilor apararii de la Bruxelles, potrivit The Guardian.

Marea Britanie a anuntat ca va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene si in special munitie capabila sa doboare rachete de croaziera, potrivit Ministerului britanic al Apararii.

Rachetele AMRAAM, care vor fi furnizate Kievului „in urmatoarele cateva saptamani” pentru a fi folosite de sistemul de aparare aeriana NASAMS promis de Statele Unite, sunt primele date de Londra pentru a putea dobori rachete de croaziera, a subliniat ministerul britanic intr-un comunicat.

In plus, Londra a anuntat furnizarea a 18 obuziere howitzer, pe langa cele 64 deja livrate si sute de drone pentru a sprijini serviciile ucrainene de informatii.

„Ultimele lovituri ale Rusiei asupra zonelor civile din Ucraina justifica un sprijin suplimentar pentru cei care incearca sa-si apere natiunea. Asa ca astazi am autorizat furnizarea de rachete antiaeriene AMRAAM catre Ucraina. Aceste arme vor ajuta Ucraina sa-si apere cerul de atacuri si sa-si consolideze apararea generala impotriva rachetei alaturi de NASAMS-urile americane”, a declarat Ben Wallace, ministrul britanic al Apararii.

Franta a promis, de asemenea, in curand, sisteme radar si de aparare aeriana, in timp ce Canada a spus ca va furniza cartuse de artilerie si imbracaminte de iarna.

Ministrul olandez al apararii, Kajsa Ollongren, a anuntat Parlamentul intr-o scrisoare ca guvernul sau va dona Ucrainei sisteme de aparare aeriana in valoare de 15 milioane de euro.

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksiy Reznikov, a laudat sosirea primului dintre cele patru sisteme de aparare Iris-T din Germania si livrarea „accelerata” a sistemelor avansate de rachete sol-aer (NASAMS) sofisticate din SUA.

„A inceput o noua era a apararii aeriene”, a scris Reznikov pe Twitter. „Iris-T din Germania sunt deja aici. Vin NASAMS-urile. Acesta este doar inceputul. Si avem nevoie de mai mult.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: