Spionii britanici au avut un rol cheie in apararea Ucrainei in fata atacurilor cibernetice ale Rusiei: „Ne vom asigura ca Kremlinul este invins in toate sferele: pe uscat, in aer si in spatiul cibernetic”

externe

Big Ben, Houses of Parliament, London

Spionii  britanici au jucat un rol cheie in apararea Ucrainei de atacurile cibernetice rusesti de la inceputul invaziei, anunta Sky News.

Pagubele provocate de hackerii rusi ar fi fost „foarte semnificative” fara ajutorul britanicilor, a anuntat Leo Docherty, un inalt oficial al Ministerului de Externe.

El a declarat pentru Sky News ca Marea Britanie si-a consolidat, de asemenea, propria aparare cibernetica din cauza „unei amenintari cibernetice foarte semnificative din partea Rusiei”.

„Suntem deja in prima linie… Suntem constienti de amenintare. Ne-am sporit propriile pregatiri si propria aparare”, a declarat Docherty.

„Avem o expertiza profunda in ceea ce priveste apararea cibernetica si de aceea am fost foarte incantati sa o impartasim cu aliatii nostri ucraineni”.

Marea Britanie a facut public sprijinul sau cibernetic deoarece pastrarea acestuia in secret nu a mai fost considerata necesara, au declarat oficialii – un indiciu ca Kremlinul era deja la curent.

UK a activat un asa-numit program cibernetic pentru Ucraina in valoare de aproximativ 6,35 milioane de lire sterline  dupa ce presedintele Vladimir Putin a lansat razboiul la scara larga pe 24 februarie.

Loviturile trupelor si tancurilor rusesti impotriva obiectivelor ucrainene au fost insotite de o crestere semnificativa a atacurilor cibernetice, au declarat oficialii britanici.

Esecul de a da vreo lovitura majora in spatiul cibernetic nu s-a datorat faptului ca hackerii rusi nu au incercat, ci se crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca aparatorii cibernetici ai Ucrainei, sustinuti de experti din industria cibernetica si de guverne straine, inclusiv din Marea Britanie, au invins sau au limitat impactul eforturilor lor.

Marea Britanie a declarat ca joaca un rol de lider, ajutand guvernul ucrainean sa raspunda la atacurile cibernetice si sa-si protejeze retelele si informatiile clasificate.

Sprijinul britanic s-a bazat pe expertiza Centrului National de Securitate Cibernetica (NCSC), care face parte din GCHQ.

Lindy Cameron, director executiv al NCSC, a confirmat ca centrul sau „este mandru ca a jucat un rol in sprijinirea aparatorilor cibernetici ai Ucrainei. „Acestia au organizat o aparare impresionanta impotriva agresiunii rusesti in spatiul cibernetic, la fel cum au facut-o si pe campul de lupta fizic”.

Docherty a respins ideea ca decizia Marii Britanii de a ajuta Ucraina in domeniul online ar putea fi considerata de Rusia ca o interventie directa in razboi. „Cred ca este un lucru perfect onorabil si nu o escaladare”, a spus el.

In schimb, el a comparat acest lucru cu sprijinul fizic, dar indirect, pe care Marea Britanie l-a acordat, furnizand armatei ucrainene arme precum artilerie si rachete antitanc.

„Ucrainenii sunt in fruntea luptei in ceea ce priveste apararea patriei lor si… am furnizat o parte din materialul si expertiza care sa le permita sa faca acest lucru foarte, foarte eficient”.

James Cleverly, ministrul de externe, a declarat: „Sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei nu se limiteaza la ajutorul militar – ne bazam pe expertiza de varf a Marii Britanii la nivel mondial pentru a sprijini apararea cibernetica a Ucrainei. Impreuna, ne vom asigura ca Kremlinul este invins in toate sferele: pe uscat, in aer si in spatiul cibernetic.”

Marea Britanie a oferit, de asemenea, hardware si software pentru a consolida apararea cibernetica a Ucrainei. In plus, sprijinul implica capacitati criminalistice, astfel incat analistii cibernetici din Ucraina sa poata intelege mai bine cine i-a atacat si cum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: