Coreea de Nord a efectuat un test cu o racheta intercontinentala. In Japonia s-a declansat alerta. Coreea de Sud si SUA prelungesc exercitiile militare

externe

Coreea de Nord a lansat joi trei rachete balistice spre Marea Japoniei, declansand alerte de raid aerian in centrul si nordul Japoniei, informeaza Reuters.

Potrivit statului major sud-coreean, una dintre rachete ar fi fost ICBM, o racheta intercontinentala.

Sistemul de alerte a avertizat locuitorii din prefecturile japoneze Niigata, Yamagata si Miyagi sa se adaposteasca.

Ministrul japonez al apararii, Yasukazu Hamada, a declarat ca Japonia a pierdut urma rachetei in Marea Japoniei, iar tara nu a fost survolata, contrar informatiilor difuzate anterior de autoritati.

Oficialii sud-coreeni cred ca ICBM s-a defectat in zbor, a informat agentia de stiri Yonhap, fara a da detalii. Purtatorii de cuvant ai ministerelor de aparare din Coreea de Sud si Japonia au refuzat sa confirme posibilul esec.

Viceamiralul in retragere si fostul comandant al flotei maritime de autoaparare a Japoniei, Yoji Koda, a spus ca pierderea pe radar a proiectilului a indicat o lansare esuata.

„Inseamna ca la un moment dat in traiectoria de zbor a existat o problema si, de fapt, racheta s-a dezintegrat”, a spus el.

Desi focosul a cazut in mare, intre peninsula coreeana si Japonia, resturile ar fi putut totusi sa fi trecut peste Japonia, a adaugat Koda.

In acest an, Coreea de Nord a efectuat mai multe teste ICBM care au esuat, potrivit oficialilor sud-coreeni si americani.
Statele Unite au condamnat lansarea ICBM a Coreei de Nord, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, intr-un comunicat. „Aceasta lansare este o incalcare clara a mai multor rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. De asemenea, demonstreaza pericolul venit din partea armelor ilegale de distrugere in masa si a programelor de rachete balistice ale Coreei de Nord”, a adaugat Price.

Lansarile au venit dupa ce Phenianul a cerut Statelor Unite si Coreei de Sud sa opreasca exercitiile militare pe care le considera drept o repetitie generala pentru o viitoare invazie a teritoriului sau, spunand ca o astfel de „provocare” „nu mai poate fi tolerata”.

In urma incidentului de joi, aliatii au convenit sa prelungeasca exercitiile Vigilant Storm care trebuiau sa se incheie vineri, potrivit unui comunicat al Fortelor Aeriene sud-coreene.

„O pozitie puternica de aparare combinata a aliantei ROK-SUA este necesara in contextul actualei crize de securitate care escaladeaza din cauza provocarilor nord-coreene”, se arata in declaratie, folosind initialele numelui oficial al Coreei de Sud.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat 23 de rachete, dintre care una a incalcat linia limita nordica care extinde pe mare granita terestra intercoreeana, ramanand totusi in apele internationale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: