Ce ascunde culoarea VERDE pe care o capata galbenusul de ou
Multi nutritionisti recomanda in timpul dietelor consumul de oua fierte (tari), mai ales pentru ca acest aliment este o sursa extraordinara de proteine. Insa chiar daca nu esti fanul numarul 1 al dietei cu ou, te-ai intrebat vreodata de ce exista un „inel” verde si dezgustator care se formeaza in jurul galbenusului de ou, cand acesta este fiert tare?
Iata ce trebuie sa stie gospodinele despre stratul verde si neplacut care se formeaza in jurul galbenusului la ouale fierte tari: nu este vina oului – ci este vina omului care il fierbe. Dar acest lucru nu trebuie sa se intample daca fierbi oul corect.
Cand un ou fiert tare este taiat in doua si descoperi astfel un inel verde-negricios care inconjoara galbenusul oului, acesta este un semn ca oul nu a fost fiert in mod corespunzator. Deci, in esenta, este vina persoanei care gateste.
Decolorarea galbenusului este dovada ca oul a fost fiert prea mult timp. Ce inseamna aceasta colorare in verde spre gri a galbenusului de ou? Culoarea gri-verzui este dovada vizuala a formarii de sulfat de fier, acolo unde galbenusul si partea alba a oului se intalnesc.
Aceasta decolorare se intampla deoarece fierul din galbenus reactioneaza cu hidrogenul sulfurat din albusul de ou atunci cand oul este fiert in exces. Acest proces este total inofensiv, dar daca inveti sa fierbi oul corect, galbenusul nu se va inverzi pe viitor, scrie Feminis.ro.
Cum sa eviti inverzirea galbenusului: invata sa fierbi un ou intr-un interval corect de timp, deoarece aceasta reactie chimica are loc doar atunci cand un ou este fiert prea mult timp pe aragaz.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook