200.000 de polonezi sunt chemati la „exercitii militare”, chiar si cei care nu au facut armata. Neparticiparea se pedepseste cu inchisoare sau amenda
Pana la 200.000 de polonezi pot fi chemati la exercitii militare anul viitor, inclusiv unii care nu au facut armata, dar care sunt considerati a avea „abilitati utile”.
Exercitiile pot dura pana la 90 de zile, iar neparticiparea la ele se pedepseste cu inchisoare sau amenda. In aceasta perioada, rezervistii primesc un salariu din armata, care in multe cazuri ar fi un salariu de soldat de 117,13 zloti (aproximativ 25 de euro) pe zi, informeaza Notes from Poland.
Polonia va creste anul viitor cheltuielile pentru aparare la 3% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din NATO, pentru a se proteja de „Rusia imperiala vorace”.
De asemenea, noua sa lege a apararii nationale va mai mult decat dubla numarul de trupe care servesc in cadrul fortelor armate.
Colonelul Miroslaw Brys, seful Centrului Central de Recrutare Militara, a a explicat care polonezi vor fi chemati.
„Oameni care au calificari, au o categorie certificata, dar care nu au fost la pregatire militara. Aici vorbim de specializari care sunt foarte importante din punct de vedere militar. Adica… medici, asistente medicale, paramedici, specialisti IT, soferi si avocati. Acesta este un grup restrans de persoane care au abilitati specifice si calificari specifice si al caror serviciu in armata poloneza ar fi foarte util”, a spus Brys.
Colonelul a mentionat ca ar putea fi in jur de 3.000 de astfel de persoane si ca acestea vor avea doar doua zile de pregatire pentru a se „familiariza cu echipamentul militar”. Apoi ar fi „eliberati in rezerva pasiva”.
In conformitate cu Legea privind apararea patriei, in vigoare din aprilie 2022, in fiecare an, guvernul emite un decret care prevede numarul de persoane care pot fi chemate la serviciul militar activ sau la exercitii militare.
Pana in 2009, Polonia a avut un serviciu militar obligatoriu pentru barbati, dar acesta a fost eliminat in favoarea unei armate complet profesioniste. Cu toate acestea, in ultimii ani, amenintarea crescanda a Rusiei a impins guvernul sa incerce sa creasca dimensiunea si puterea fortelor armate.
In 2017, a fost infiintata o noua forta de aparare teritoriala. Legea apararii interne din acest an prevede o dublare a dimensiunii fortelor armate, de la 143 500 de soldati (111 500 de profesionisti si 32 000 de teritoriali) la 300 000 (250 000 de profesionisti si 50 000 de teritoriali).
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.