Ciolacu a devenit academician. Publica articole in engleza in Politico: „Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care il conduc acum, a adus Romania in NATO si in UE la momentul potrivit”

externe

Un articol in limba engleza, semnat Marcel Ciolacu, a aparut in publicatia Politico. la sectiunea „Opinii”. In articol, Ciolacu ii cere cancelarului Austriei, Karl Nehammer, „sa faca ceea ce trebuie si sa revina asupra deciziei guvernului sau” privind adererarea Romaniei la Schengen. „Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care il conduc acum, a adus Romania in NATO si in UE la momentul potrivit”, mai sustine Ciolacu.

Iata traducerea articolului din Politico:

In timp ce lumea libera este pusa la incercare de invazia violenta a Ucrainei de catre Rusia presedintelui Vladimir Putin, aici, in Europa, in lupta pentru democratie si rezistenta, trebuie sa cautam intotdeauna sa consolidam institutiile democratice care ne mentin puternici si in siguranta.

Acum este momentul in care trebuie sa fim cu totii uniti – sau sa esuam singuri. Si, in aceasta privinta, o oportunitate esentiala pe care o au colegii mei din Uniunea Europeana in acest moment este continuarea reformei si extinderea spatiului Schengen. Un Schengen in crestere poate unifica si mai mult Europa, atat din punct de vedere practic, cat si simbolic, poate face sa avanseze democratia, poate consolida redresarea economica si poate consolida securitatea noastra colectiva impotriva amenintarilor externe din ce in ce mai mari.

Cu toate acestea, din pacate, guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer a decis sa orienteze Europa si securitatea noastra colectiva intr-o alta directie.

Decizia pripita a Austriei de a refuza accesul Romaniei la spatiul Schengen slabeste nu numai regiunea noastra, ci si Europa in ansamblu, incurajand in acelasi timp fortele aliniate impotriva noastra.

(…) Pana acum, cu totii ar fi trebuit sa invatam lectiile istoriei, ca daca nu te opui unui tiran astazi, maine va fi in curtea ta. Iar poporul roman cunoaste prea bine aceasta realitate.

Invazia din 24 februarie in Ucraina a schimbat totul, iar pentru noi, socul a lovit aproape de casa. Avand cea mai lunga granita cu Ucraina dintre toate tarile UE sau NATO, ne-am trezit brusc in prima linie a bataliei pentru democratie.

Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care il conduc acum, a adus Romania in NATO si in UE la momentul potrivit. Fiind un centru strategic economic si de securitate cu unele dintre cele mai vitale porturi la Marea Neagra, Romania stia ca trebuie sa actioneze ca un scut in jurul Ucrainei. Era in joc insusi modul nostru de viata democratic, impreuna cu valorile si aspiratiile comune ale prietenilor si vecinilor nostri din Europa. Si ne-am dovedit ca suntem la inaltimea sarcinii.

Romania a primit peste 3 milioane de refugiati ucraineni care fugeau de violente. Si-a folosit porturile de la Marea Neagra si sistemele feroviare interne pentru a transporta peste 60 % din granele ucrainene pentru a hrani lumea – uneori in detrimentul propriilor nostri fermieri. Si a oferit, de asemenea, o linie de salvare energetica esentiala pentru Moldova, contracarand razboiul energetic al lui Putin si agitatia sociala impotriva conducerii pro-occidentale a tarii.

In plus, din 1991, Romania a indeplinit toate etapele stabilite pentru a se integra pe deplin in comunitatea euro-atlantica, de la aderarea la NATO, la aderarea la Uniunea Europeana si, acum, la cererea noastra de aderare la spatiul Schengen – cea mai mare zona fara vize din lume.

Pentru romani, avantajele de a fi in interiorul spatiului Schengen vor fi profunde. Ministrul nostru de finante estimeaza ca Romania pierde 10 miliarde de euro in fiecare an din cauza excluderii. Iar intr-un moment in care porturile si caile ferate de la Marea Neagra au devenit esentiale pentru fluxul de cereale, energie si alte bunuri esentiale catre Europa, libera circulatie a marfurilor catre si dinspre tara noastra este mai importanta ca niciodata.

Cu toate acestea, nu este clar de ce Austria a ales sa traga o linie la granita noastra pe baza unor argumente care sfideaza datele concrete.

Romania a dovedit deja, inca din 2011, ca are capacitatea de a gestiona frontierele UE, iar cu armata noastra alaturi de fortele NATO pe flancul estic, aparam Austria la fel de mult ca si restul Europei. Chiar si cu bugete restranse, Romania a promis 2,5% din PIB pentru finantarea apararii, iar marina noastra a dezmembrat o mina plutitoare rusa in Marea Neagra pentru a proteja libera navigatie.

Portul nostru din Constanta este acum unul dintre cele mai aglomerate din Europa, oferind o ruta alternativa catre continent. Intre timp, am semnat recent un acord energetic cu aliatii nostri de la Marea Neagra pentru a transporta energie in Europa prin Romania si am primit numeroase intreprinderi si investitori austrieci care doresc sa profite de forta noastra de munca si de locatia noastra ideala.

Pentru a lupta impotriva valului in crestere al autoritarismului, democratiile trebuie sa ramana unite si sa consolideze legaturile care le unesc. Astfel, ii cer cancelarului Nehammer sa faca ceea ce trebuie si sa revina asupra deciziei guvernului sau.

Sunt convins ca, lucrand impreuna, ne vom regasi puterea. Europa va fi mai puternica pentru aceasta – la fel ca si Austria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: