Cum a reusit „Sarpele” sa evadeze din inchisori din India si Grecia. A comis crime si infractiuni in Franta, Grecia, Turcia, Iran, Afganistan, Pakistan, Nepal, India, Thailanda si Malaezia

life

Charles Sobhraj, criminalul in serie francez care a inspirat serialul TV „Sarpele”, a iesit vineri dintr-o inchisoare nepaleza. De-a lungul timpul, el a reusit sa evadeze din mai multe inchisori din India

„Sobhraj a fost eliberat din inchisoare. El a fost predat departamentului de imigratie. Oficialii de la departamentul de imigratie ne-au informat ca va fi deportat in Franta in curand, chiar astazi”, a declarat pentru CNN Ishwari Prasad Pandey, un oficial de la inchisoarea centrala din Nepal.

Sobhraj, in varsta de 78 de ani, a fost condamnat pe viata in Nepal pentru uciderea a doi turisti in 1975, dar multe dintre presupusele sale crime raman nerezolvate.

El a fost eliberat dupa ce instanta suprema din Nepal a ordonat miercuri eliberarea sa din cauza varstei si a starii sale de sanatate. El sufera de o boala de inima si are nevoie de o operatie pe cord deschis, a declarat instanta.

Oficialii locali au declarat ca pregatesc deportarea imediata a lui Sobhraj, care ar putea avea loc chiar vineri.

„Lucram la strangerea tuturor documentelor de calatorie necesare pentru a-l deporta pe Sobhraj in Franta”, a declarat pentru CNN directorul general interimar al departamentului de imigratie din Nepal, Pradarshani Kumari, adaugand ca „s-ar putea intampla astazi (vineri), s-ar putea sa dureze cateva zile”.

„Ordinul instantei este de a-l trimite in tara sa de origine in termen de 15 zile. Lucram pentru a-l expulza tinand cont de acest termen. El va ramane sub supravegherea guvernului din Nepal pana cand va zbura. Colaboram cu ministerul de interne in ceea ce priveste siguranta sa”, a adaugat Kumari.

Oficialul a declarat ca departamentul este in stransa legatura cu ambasada Frantei din Kathmandu.

Nascut in Saigon, in Vietnam, sub administratie franceza, Sobhraj a fost incarcerat pentru prima data la Paris in 1963 pentru furt, dar a continuat sa fie acuzat de comiterea de infractiuni intr-o lista de tari: Franta, Grecia, Turcia, Iran, Afganistan, Pakistan, Nepal, India, Thailanda si Malaezia.

De asemenea, a evadat din inchisoare in mai multe tari, iar inclinatia sa de a se sustrage autoritatilor i-a adus porecla „Sarpele”.

Sobhraj a recunoscut in cele din urma ca a comis cel putin 12 crime intre 1972 si 1976 si a facut aluzie la altele in fata anchetatorilor, inainte de a retrage marturisirile inainte de alte procese, potrivit biografilor sai. Numarul sau real de victime nu este cunoscut.

In 2014, un tribunal nepalez l-a condamnat pe Sobhraj pentru uciderea in 1975 a turistului canadian Laurent Carriere, pronuntand o sentinta de 20 de ani.

Iata o cronologie a vietii sale si a presupuselor crime:

1944: Nascut in Vietnam

Sobhraj s-a nascut la 6 aprilie 1944, la Saigon, din mama vietnameza si tata indian. Mama sa s-a recasatorit mai tarziu cu un francez.

In 1963, a inceput viata de infractor international, care l-a dus in Grecia, Turcia, Iran, Pakistan si Afganistan.

In 1970, s-a mutat in India, unde a fost arestat un an mai tarziu pentru un jaf de bijuterii. A fugit in timp ce se afla pe cautiune si a mers in Grecia, unde a fost arestat – dar a reusit sa scape.

1975: „Ucigasul in bikini” din Thailanda

Sobhraj a sosit in Bangkok in 1975 impreuna cu prietena sa canadiana si un asociat indian. El isi petrecea timpul cu turistii, dandu-se drept comerciant de pietre pretioase.

In octombrie, corpul unei tinere a fost gasit pe o plaja din Pattaya, purtand un bikini. Au urmat alte victime, batute, strangulate sau arse de vii.

Sobhraj ar fi folosit pasapoartele victimelor sale pentru calatorii misterioase legate de comertul cu pietre pretioase si droguri.

1976: Arestat in India

In iulie 1976, a fost arestat in India dupa ce a incercat sa drogheze un grup de peste 20 de turisti francezi intr-un hotel din capitala nationala, New Delhi. De asemenea, a fost acuzat de uciderea unui alt turist francez, Luc Salomon, care a fost otravit intr-un hotel din Mumbai.

In mai 1982, un tribunal indian l-a condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea in 1976 a unui turist israelian, Alan Jacob. A fost achitat in apel un an mai tarziu, din lipsa de probe. Dar a ramas in inchisoare pentru celelalte crime comise.

1980: Thailanda cere extradarea

La sfarsitul anului 1985, India a fost de acord cu cererea Thailandei de extradare a lui Sobhraj pentru uciderea unui turist turc si a unei americance, Teresa Knowlton. El risca pedeapsa cu moartea in aceasta tara.

A evadat din inchisoarea din New Delhi in martie 1986, dandu-le gardienilor dulciuri cu droguri si somnifere.

Politia l-a prins pe Sobhraj cateva zile mai tarziu, intr-un restaurant din Goa, stat balnear din vestul Indiei. O statuie a lui Sobhraj, cu sapca sa, este si astazi in restaurantul respectiv.

Dar intarzierile din sistemul juridic indian au facut ca acest caz de evadare din inchisoare sa nu fie judecat timp de mai multi ani, timp in care autoritatile thailandeze si-au pierdut interesul de a-l extrada.

Acuzat de cel putin 15 crime comise in 10 tari, in momentul in care a parasit inchisoarea indiana in 1997, presupusele sale infractiuni se prescrisesera in Thailanda.

Dupa eliberare, a plecat in Franta, unde a trait linistit pana in 2003, inainte de a se intoarce in Nepal.

2004: A fost prins din nou si a executat o pedeapsa pe viata

Poreclit „Sarpele” pentru indemanarea sa de a se strecura si de a scapa din mrejele judiciare, Sobhraj s-a intors in Nepal pentru a infiinta o companie de export de saluri sub o identitate falsa.

El a fost recunoscut si arestat rapid in Kathmandu pentru uciderea in 1975 a doi turisti, a excursionistului canadian Laurent Armand Carriere si a americanului Connie Joe Bronzich. Din 2003, a fost detinut intr-o inchisoare de inalta securitate din Nepal.

A fost condamnat la inchisoare pe viata in august 2004 si avea sa execute 19 ani dintr-o pedeapsa de 20 de ani.

2008: S-a casatorit in timp ce se afla in spatele gratiilor

Sobhraj s-a casatorit cu Nihita Biswas, o cetateanca nepaleza, cu 44 de ani mai tanara decat el, in 2008, in timp ce se afla inca in spatele gratiilor.

2022: Eliberarea din inchisoare

La 21 decembrie 2022, instanta suprema din Nepal a ordonat eliberarea lui Sobhraj din inchisoare din motive de sanatate. El a fost eliberat la 23 decembrie si se astepta sa se intoarca in Franta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: