Ungaria este in continuare ruta preferata pentru migratia ilegala: aproape 270.000 de migranti prinsi cand incercau sa treaca granita
Numarul celor care incearca sa treaca in mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este in continua crestere, numai in 2022, autoritatile maghiare oprind 269.254 de migranti, ceea ce inseamna o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat, miercuri, Gyorgy Bakondi, consilierul principal pentru securitate interna al premierului Ungariei, citat de hirado.hu.
Comparativ cu anul trecut, in 2021 au fost prinsi 122.239 de migranti, ceea ce reprezinta o medie de 335 de persoane pe zi.
Oficialul ungar a subliniat ca numarul celor care vor sa treaca ilegal frontiera de stat a Ungariei este in continua crestere, fara nicio schimbare, tara continuand sa se afle pe directia principala a rutei balcanice. Cei care sosesc aici sunt, de obicei, ajutati de traficanti de persoane si nu detin documente.
In 2022 au fost prinsi 1.924 de traficanti de persoane, fata de 1.277 in anul precedent. In inchisorile din Ungaria se afla, deja, 2.500 de traficanti de persoane din 73 de tari. Acest lucru inseamna costuri suplimentare de aproximativ trei miliarde de forinti, a spus Gyorgy Bakondi.
Potrivit lui Bakondi, actele violente comise de migranti si de traficantii de persoane sunt frecvente, acestia fiind in multe cazuri inarmati atunci cand incearca sa forteze trecerea frontierei. Anul trecut, granicerii maghiari care patrulau la granita cu Serbiaau fost atacati de 265 de ori; in 169 de cazuri au fost avariate autovehiculele acestora, iar in 43 de cazuri, echipamentele tehnice. In aceste atacuri au fost raniti 12 politisti si 29 de militari care se aflau in misiune, a relatat consilierul.
In plus, „anul trecut, pe partea sarba s-a putut observa impartirea teritoriului intre grupurile de traficanti de persoane, respectiv conflictele armate aferente”, a adaugat Bakondi.
Pe ruta balcanica, la granita cu Ungaria au ajuns mai ales migranti din Afganistan, Siria, Pakistan, Maroc si India. Potrivit consilierului, Turcia are o importanta cruciala pe aceasta ruta: acolo, chiar si numai printre imigrantii ilegali inregistrati se afla 3,6 milioane de sirieni si 400 000 de persoane care provin din alte locuri, iar fluxul spre Uniunea Europeana este unul continuu.
In plus, anul trecut au ajuns din Ucraina 1.025.667 de persoane; 210 dintre acestea au solicitat statut de refugiat, 186 756 au solicitat permis de sedere temporar, iar 33 182, azil. Autoritatile maghiare au oferit gazduire pentru 13 472 de persoane, iar 674 au beneficiat de tratament in spital.
Potrivit consilierului, paza frontierei este asigurata de aproximativ 500 de agenti de securitate inarmati si 13 476 de graniceri, carora, la granita cu Serbia li s-au adaugat 70 de politisti din Austria, 50 din Turcia, 237 din Cehia si 39 din Slovacia.
Si in 2023 este de asteptat ca la granita cu Serbia sa existe o presiune continua a migratiei. In acelasi timp insa, aderarea Croatiei la Spatiul Schengen confera posibilitatea regruparii unor forte si active la frontiera cu Serbia.