Pongamia, copacul miraculos care poate creste in cele mai uscate locuri: „Poate hrani miliarde de oameni”
Arborele pongamia este foarte rezistent si poate creste pe teren uscat sau degradat fara pesticide, ingrasaminte sau apa suplimentara. Arborele, care produce fasole pongamia, se gaseste cel mai frecvent in India, dar creste in toata Asia de Sud si in Australia, potrivit thecooldown.com.
Folosit mai mult drept combustibil, in medicina si pentru imbunatatirea solului, arborele este acum numit un miracol al durabilitatii. Pe masura ce pamantul continua sa se incalzeasca, avem nevoie de alimente care sa poata face fata temperaturilor mai ridicate. Pongamia este bine adaptata pentru a face fata schimbarilor climatice, in timp ce agricultura se adapteaza mai greu.
Compania Terviva vede un potential imens si cauta modalitati de a face din pongamia o putere in agricultura. Arborele produce ulei, proteine si faina. Campurile de pongamia au o productie asemanatoare cu soia, folosind insa un sol mai putin sanatos, mai putine substante chimice si mai putina apa, potrivit Canary Media.
La inceputul anului viitor, Terviva urmeaza sa lanseze un produs alimentar brevetat, bogat in proteine, numit Ponova, facut din fasole pongamia, un pas catre obiectivul sau de a „planta milioane de copaci pentru a hrani miliarde de oameni”.
Si Indonezia pare sa aiba planuri mari. Cercetatorii din domeniul forestier spun ca pongamia poate ajuta la reimpaduriri. Guvernul indonezian s-a angajat sa reimpadureasca 12 milioane de hectare de teren degradat pana in 2030, iar oamenii de stiinta cred ca pongamia ar putea juca un rol important.
Localnicii pot profita de semintele bogate in ulei ale copacului pentru biocombustibil si se pot folosi de coroana sa extinsa pentru umbra in agrosilvicultura cafelei.
Daca pongamia poate aduce rezistenta sistemelor alimentare in fata schimbarilor climatice, poate ajuta la reimpaduriri si profita de soluri in care alte plante nu pot creste, atunci s-ar putea sa merite mai mult decat supranumele de „arborele miracol”.