Ciolacu o acuza de ceausism pe o apropiata a lui Iohannis, ministrul Educatiei: „Arata a ceva, eu am trait inainte de ’89”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a atacat-o miercuri pe ministrul Educatiei, Ligia Deca, pentru ca i-a retras atributiile secretarului de stat Florin Lixandru de la PSD. Deca a fost consilier al presedintelui Iohannis si a fost numita la minister pentru a implementa proiectul prezidential „Romania educata”.

”Vom vedea explicatiile doamnei ministru. Cum e normal, o sa explice in interior. Daca doamna ministru a facut acest lucru pentru ca domnul Lixandru a spus ca are alte pareri in ceea ce priveste legile ( legile educatiei, nr) ne aflam in fata unui fenomen, parerea mea, eu credeam ca e uitat, arata a ceva, eu am trait inainte de ’89 si am trait cam ce varsta aveti dumneavoastra”, a declarat Ciolacu la Parlament.

Intrebat daca este o premiera, Ciolacu a spus ca ”s-au mai intamplat modificari de atributii, dar nu intr-un astfel de context”.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, sustinuta de PNL, i-a retras atributiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, care provine din PSD. Lixandru a criticat proiectele de legi ale Educatiei, menite sa puna in aplicare programul „Romania educata” al presedintelui Iohannis.

„Incepand cu data prezentului ordin se abroga Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atributii domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, se arata in document.


Sursa: edupedu.ro

„Ceea ce ne dorim cu totii este o dezbatere reala! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atributiile…”, s-a plans apoi secretarul de stat de la PSD pe Facebook.

Florian Lixandru a publicat  pe pagina sa de Facebook o pozitie critica la adresa proiectelor de legi ale Educatiei. El a sters ulterior postarea.

„Din perspectiva PSD, Legile Educatiei sunt proiecte mult prea importante care trebuie dezbatute temeinic, pe indelete!

PSD va pune in discutia Coalitiei stabilirea unui calendar extins de analiza publica si adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind legile educatiei are termen trimestrul 3 al acestui an. Si, in plus, inclusiv Comisia Europeana recomanda ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci si cele privind Legea Educatiei, sa nu fie grabite pentru incadrarea in termen, ci sa fie calitativ pregatite/finalizate pana la data depunerii cererii de plata, respectiv pana in martie 2024.

PSD are patru obiective esentiale, strategice, de mare importanta pentru copii si parinti, in privinta proiectelor legilor educatiei;

1) acces neingradit la educatie pentru toti copiii;

2) Combaterea abandonului scolar;

3) importanta pregatirii viitoarei fortei de munca, respectiv calificarea in functie de cerintele pietei muncii;

4) dezvoltarea afterschool-ul lui pentru sprijinirea parintilor care muncesc”.

Admiterea in liceu – PSD nu va accepta o formula care restrange drastic accesul copiilor la educatie de calitate, este cel putin discutabil daca liceele sa aiba dreptul sa-si organizeze propriile limitari, pentru ca ar creste riscul practicile lui alea meditatiilor si al coruptiei.

Probele de bacalaureat – PSD priveste cu multa rezerva inmultirea probelor de examen, asa cum este propusa in proiect.

Eliminarea formarii initiale pentru invatator/invatatoare prin liceele pedagogice, nu este o solutie mai ales in conditiile lipsei acute de profesor dedicati.

Invatamantul special care, dupa opinia noastra, ar trebui sa tina cont inclusiv de realitatea bazei materiale scolare existente.

Nu in ultimul rand, Legea Educatiei trebuie sa cuprinda si prevederi in ceea ce priveste pe copiii din diaspora. Daca tot vrem sa se intoarca romanii acasa, trebuie sa gasim solutii corecte pentru integrarea copiilor nascuti si crescuti in diaspora.

Au fost mult prea multe modificari ale Legii Educatiei, fara efectul scontat. Doar in ultimii 11 ani, legea educatiei a suferit 112 modificari.

PSD insista ca de aceasta data sa fie o dezbatere temeinica!

Romania poate aloca anul 2023 pentru analiza cu intreaga societate (factorii interesati din educatie, sindicate dar si cu parintii si asociatiile de elevi) pachetul legilor educatiei si apoi pentru a le dezbate si adopta in parlament pana la trimiterea cererii de plata cinci, adica pana cel tarziu martie 2024”, a scris Lixandru.

Citeste si: Razbunarea lui Dincu, a blocat proiectul „Romania educata” al lui Klaus Iohannis: „Da, eu am solicitat presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educatiei in coalitie si in guvern”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: