Balonul de spionaj face parte dintr-o operatiune mai ampla de supraveghere militara chineza, spun surse de informatii americane

externe

Oficiali ai serviciilor de informatii americane considera ca balonul spion chinezesc recuperat recent face parte dintr-un amplu program de supraveghere derulat de armata chineza, relateaza CNN.

Programul de supraveghere, care include o serie de baloane similare, este in parte derulat din mica provincie chineza Hainan, au declarat oficialii pentru CNN. SUA nu cunosc dimensiunea exacta a flotei de baloane de supraveghere chinezesti, dar sursele au declarat pentru CNN ca programul a efectuat cel putin 24 de misiuni pe cel putin cinci continente in ultimii ani.

Sase dintre aceste zboruri au avut loc in spatiul aerian al SUA – desi nu neaparat deasupra teritoriului american, potrivit unui oficial familiarizat cu informatiile.

Intre timp, intr-un laborator guvernamental din Quantico, Virginia, o echipa de elita de ingineri FBI analizeaza resturile balonului recuperat, incercand sa afle tot ce se poate despre informatiile pe care le-ar fi putut strange si despre cum sa urmareasca cel mai bine baloanele de supraveghere in viitor.

Surse familiare cu acest efort spun ca oficialii doresc sa inteleaga cat mai multe despre capacitatile tehnice ale balonului, inclusiv ce fel de date putea intercepta si colecta, la ce sateliti era conectat si daca are vulnerabilitati pe care SUA le-ar putea exploata.

Anchetatorii vor analiza ce semnaturi digitale a emis pentru a vedea daca acestea ofera o modalitate mai buna pentru ca SUA sa urmareasca acest tip de balon in viitor. Comandantul Comandamentului de Nord al SUA, generalul Glen VanHerck, a recunoscut luni in fata jurnalistilor ca SUA a avut o „lacuna de constientizare a domeniului” care a permis baloanelor din trecut sa treaca in spatiul aerian american fara a fi detectate.

O sursa familiarizata cu operatiunea FBI a declarat ca analiza si reconstructia incarcaturii utile a balonului vor determina daca dirijabilul era echipat cu capacitatea de a transmite datele pe care le colecta in timp real catre armata chineza sau daca dispozitivul continea „colectii stocate” pe care China urma sa le analizeze ulterior, dupa ce ar fi recuperat dispozitivul.

China sustine ca obiectul doborat de SUA a fost un balon meteorologic deviat de la traseu si a oferit o rara expresie de „regret” in legatura cu aceasta, intr-o declaratie de vineri.

Retorica Beijingului s-a inasprit semnificativ dupa ce armata americana a doborat balonul, Ministerul chinez de Externe acuzand SUA de „reactie exagerata” si de „incalcarea grava a practicilor internationale”. Ministerul Apararii si-a exprimat „protestul solemn”, avertizand ca China „isi rezerva dreptul de a folosi mijloacele necesare pentru a face fata unor situatii similare”.

Oficialii din domeniul apararii spun ca SUA au cules indicii importante pentru a raspunde la unele dintre aceste intrebari in timp ce balonul a tranzitat Statele Unite.

Potrivit unui oficial al apararii, SUA – folosind unele capacitati tehnice furnizate de National Security Agency, printre alte agentii – a adunat deja unele informatii in timp real despre ce fel de semnale emitea balonul in timp ce acesta calatorea.

SUA vor incerca sa afle mai multe despre prioritatile Chinei in materie de colectare de informatii in Statele Unite.

Dar cat de mult va putea afla comunitatea de informatii despre ce informatii a colectat de fapt balonul, sau a incercat sa colecteze, nu este clar in acest moment, au declarat mai multi oficiali, si va depinde probabil de cat de avariata a fost structura balonului in urma doborarii initiale si a caderii de la 20.000 de metri in ocean.

Sursa familiarizata cu operatiunea FBI a mentionat, de asemenea, ca comunitatea de informatii va fi interesata sa afle daca echipamentul de pe balonul chinezesc are vreo asemanare tehnica cu tehnologia folosita de comunitatea de informatii si de armata americana, deoarece guvernul chinez este de mult timp agresiv in ceea ce priveste furtul de secrete de aparare americane.

O echipa specializata din cadrul Diviziei de Tehnologie Operationala (OTD) a FBI analizeaza bucati din epava, a declarat aceasta persoana pentru CNN.

Aceasta echipa de elita este formata din agenti, analisti, ingineri si oameni de stiinta, care sunt responsabili atat de crearea masurilor tehnice de supraveghere, cat si de analiza celor ale adversarilor SUA.

Personalul OTD, de exemplu, construieste dispozitive de supraveghere folosite de FBI si de personalul comunitatii de informatii care vizeaza amenintarile la adresa securitatii nationale – dar este, de asemenea, responsabil de gestionarea colectarii de date autorizate de instanta si lucreaza pentru a contracara eforturile agentiilor de informatii straine de a patrunde in SUA.

Analiza completa a epavei va dura o perioada de timp nedeterminata, a precizat sursa, intrucat eforturile de recuperare sunt inca in curs de desfasurare.

Intre timp, oficialii din domeniul apararii insista asupra faptului ca SUA au aflat mai multe despre capacitatile balonului permitandu-i sa treaca deasupra Statelor Unite decat ar fi facut-o daca l-ar fi doborat imediat – o decizie pe care unii parlamentari de la Capitol Hill au criticat-o ca fiind o amenintare de contrainformatii.

Dar, potrivit unui membru al Comisiei pentru informatii din Camera Reprezentantilor, „exista o serie de motive pentru care nu am face acest lucru. Vrem sa colectam de pe el, vreti sa vedeti unde se duce si ce face.

„Nu suntem lipsiti de aparare”, a adaugat aceasta persoana. „La urma urmei, acesta este un balon. Nu este un bombardier invizibil”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: