Ministrul Finantelor anunta ca „problema pensiilor speciale” este rezolvata fara a fi taiate: „A scazut procentul alocat lor din PIB. Obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale este atins”
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu (PSD), sustine ca obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale, din PIB este atins, pentru ca acest procent a scazut in ultimii trei ani. El a mai afirmat ca ministrul Muncii, Marius Budai, va avea discutii cu Comisia Europeana, saptamana viitoare.
Ministrul Finantelor a declarat ca pensiile speciale, in acest moment, reprezinta 0.8% din PIB, pentru ca sunt pensiile militare care reprezinta aproape 11 miliarde de lei in 2023 si restul 1,4 miliarde, magistrati si celelalte categorii.
”Sunt 12 miliarde de lei, dar aceasta pondere a cheltuielior cu pensiile speciale scade de 3 ani de zile. In 2020 aveam 0.96% din PIB, apoi 0.93 % in 2021, 0.84% in 2022, iar anul acesta inchidem cu 0.78%”, a spus ministrul intr-un interviu la Prima TV, citat de news.ro.
Adrian Caciu a precizat ca, in discutia cu pensiile speciale, desi se discuta de scaderea cheltuielor, aceasta scadere este realizata, iar problema o reprezinta ”celelalte elemente din jalon, o parte de contributivitate, vechime mai mare in munca, care sunt cuprinse oarecum in proiectul dezbatut de Banca Mondiala”.
”Raportul Bancii Mondiale l-am primit si eu ieri, vreau sa il citesc in amanunt, astfel incat saptamana viitoare inteleg de la domnul ministru Budai ca are o discutie si cu Comisia Europeana, pe care varianta, din ce recomandari mai face, din raport”, a spus ministrul Finantelor.
Adrian Caciu a mentionat ca ”legea guvernului este in regula, raspunde la jalon, dar e posibil sa mai fie cateva tuse de facut”.
”Scopul este ca jalonul sa treaca, sa fie indeplinit. Vorbim si de ipocrizie politica. Obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale, din PIB este atins, ce vrem sa obtinem? A, vrem o reforma a pensilor speciale, sa discutam ce ar fi insemnat ea. Reformele acestea se puteau face si fara PNRR, daca voiam sa le facem”, a declarat Caciu.
Prin PNRR, Romania s-a obligat sa reformeze pensiile speciale atat prin scaderea ponderii lor in PIB, dar mai ales prin introducerea principiului contributitivitatii. Proiectul de lege aprobat de guvern in decembrie si aflat acum in Parlament nu introduce insa principiul contributitivitatii la pensiile militare.