Explozii la aerodromul „Maciulischi”. Opozantul Oleksandr Azarov explica ce se intampla in Belarus: Se va incerca rasturnarea lui Lukasenko
„Operatiunea speciala” pe care Putin a organizat-o acum un an pentru a subjuga Ucraina se extinde acum si in Rusia. Ucrainenii au inceput sa loveasca tinte din ce in ce mai departe de granita. De multe ori aceste lovituri sunt trecute sub tacere iar rusii se prefac ca nu s-a intamplat nimic, in timp ce in alte cazuri dau vina pe „neonazistii ucraineni”. Cel mai mediatizat caz a fost cel al atacurilor cu drone asupra aerodromului strategic Engels-2, dupa care rusii au descoperit ca apararea lor aeriana era nesigura, asa ca si-au mutat bombardierele strategice in Orientul Indepartat, scrie Glavcom.
Zilele trecute, problemele pentru rusi au aparut acolo unde nu se asteptau deloc: pe teritoriul unui aliat loial – Belarus. A fost atacat aerodromul militar „Maciulischi”. De acolo decoldeaza avioanele rusesti si lanseaza atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Iar pierderea nu a fost una usoara. A fost scos din serviciu unul din putinele avioane de recunoastere A 50 care era folosit pentru a identifica tinte in Ucraina pentru atacurile cu rachete rusesti. Acest tip de aeronava este extrem de rara – exista aproximativ o duzina de astfel de aparate in serviciul armatei ruse. Atat Belarusul, cat si Rusia au preferat sa nu comenteze oficial aceste informatii, desi Lukasenko a organizat imediat dupa incident o intalnire cu fortele de securitate, inainte de calatoria sa in China. De asemenea, la granita belarusa a avut loc o inasprire fara precedent a controlului la iesirea din tara.
Cu toate acestea, nu a fost necesar sa se caute sabotori prea mult timp. Oleksandr Azarov, seful initiativei Bipol, care reuneste fostele forte de securitate ale opozitiei belaruse, a declarat ca partizani belarusi s-au aflat in spatele exploziilor de la aerodrom. Potrivit acestuia, participantii la sabotaj au parasit Belarusul imediat dupa punerea atac si sunt in siguranta. Potrivit lui Bipol, avariile suferite de A-50 sunt atat de grave incat este putin probabil ca acesta sa mai zboare vreodata. Acest incident ar face parte din planul „Victory”, care urmareste rasturnarea regimului din Belarus.
Azarov a povestit cum decurge procesul de recrutare a partizanilor belarusi si despre tacticile acestora.
“La intalnirea cu fortele de securitatea de dupa atacul asupra avionului rus Lukasenko era foarte suparat si furios. El a strigat ca este necesar sa se impuna ordinea cat mai brutal posibil. Ei ascund totul acum, dar publicul rus a dat informatii ca mai multe drone au atacat un avion rusesc. Autoritatile din Belarus au declansat o serie de masuri pentru a prinde sabotorii – control la frontiera, patrule, soldati inarmati, puncte de control pe intreg teritoriul, in special la granita cu Ucraina si Polonia. Pentru ca, pierderea unui astfel de avion este foarte sensibila pentru rusi.
Atacul asupra avionului rusesc este un gest simbolic, pentru ca toata lumea credea ca protestele s-au calmat, ca belarusii s-au resemnat si il considera pe Lukasenko presedintele lor. Dar, dupa cum arata practica, lucrurile nu stau asa.
„Noi suntem o organizatie independenta: aceasta actiune a fost realizata de partizanii belarusi, participanti la planul „Victory”. Aceasta este o continuare a sabotajelor la sistemul feroviar care a durat in perioada februarie-martie a anului trecut. Atunci au fost retinuti un anumit numar de partizani. Dar cei mai multi dintre partizani au ramas in libertate si continua sa opereze”, a spus Azarov.
Despre asteptata revolta din Belarus Azarov a spus ca nu se va intampla in perioada imediat urmatoare.
“Cand belarusii vor inceta sa mai tolereze aceasta tiranie, vor incepe sa iasa din nou in strada, sa protesteze, sa organizeze greve, atunci ne vom alatura si noi. Si in loc de un protest spontan, vom face unul organizat, care ar trebui sa se incheie cu inlaturarea lui Lukasenko de la putere.
Am planificat sa trimitem instructiuni de mobilizare, avem un chatbot „Victory”, unde s-au inscris aproximativ 200.000 de belarusi care doresc sa participe la planul nostru. I-am impartit in grupuri si le vom da diferite sarcini si ii vom indruma. In plus, pregatim grupuri de lupta ale belarusilor din strainatate, care ar trebui sa se afle in interiorul Belarusului la momentul potrivit si sa faca ceea ce le spunem noi.
Oricine se poate inscrie in chatul nostru si raspunde la cateva intrebari. Este anonim, nu este necesar sa furnizati date personale, ci doar sa raspundeti la intrebari prin care putem califica oamenii si ii putem inscrie in anumite grupuri – ofiteri de politie, civili, locul de resedinta. Astfel incat sa putem intelege ce pot face acesti oameni si sa distribuim fortele si mijloacele pe care le detinem”, a mai spus el.