Oficialii ucraineni au ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene sa paraseasca complexul manastiresc Lavra Pecerska din Kiev unde isi are sediul, pentru „incalcarea termenilor acordului privind utilizarea proprietatii de stat”

externe

Oficialii ucraineni au ordonat vineri unei aripi istorice aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe sa paraseasca un complex manastiresc din Kiev, cea mai recenta decizie impotriva unei confesiuni privite cu profunda suspiciune de guvern, informeaza Reuters citata de Agerpres.

Kievul ia masuri drastice impotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU), aflata sub autoritatea patriarhului Moscovei dupa ce Rusia si-a lansat invazia anul trecut, pe motiv ca este pro-rusa si colaboreaza cu patriarhul Chiril I al Moscovei, care a sprijinit ferm invazia.

Biserica sustine ca a rupt legaturile cu Rusia si cu patriarhia Moscovei si se declara victima unei vanatori politice de vrajitoare.

Ministerul Culturii din Ucraina a declarat ca BOU a primit ordin sa paraseasca complexul manastiresc Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 980 de ani, unde isi are sediul. Intr-o declaratie, a anuntat ca, potrivit unei anchete, BOU „a incalcat termenii acordului privind utilizarea proprietatii de stat”, fara a oferi alte detalii.

BOU, care trebuie sa elibereze sediul pana pe 29 martie, a scris, intr-o postare pe Facebook, ca rezultatele anchetei sunt „evident partinitoare si incalca grav normele legale”.

Din octombrie trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic perchezitii in bisericile BOU, a impus sanctiuni episcopilor si sustinatorilor sai financiari si a deschis dosare penale impotriva a zeci de clerici.

Autoritatile ucrainene au spus ca au gasit literatura pro-rusa in incinta bisericii, care gazduia, de asemenea, cetateni rusi, acuzatii pe care BOU le-a negat.

Majoritatea credinciosilor ortodocsi ucraineni apartin unei ramuri separate a credintei, Biserica Ortodoxa a Ucrainei, formata in urma cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: