Finlanda a primit unda verde la aderare si de la Turcia, si de la Ungaria. Suedia trebuie inca sa imbuneze Turcia

externe

Presedintele Tayyip Erdogan a declarat vineri ca parlamentul Turciei va incepe ratificarea aderarii Finlandei la NATO, eliminand cel mai mare obstacol ramas in calea largirii aliantei, potrivit Reuters.

Vorbind la Ankara alaturi de omologul finlandez Sauli Niinisto, Erdogan a spus ca Helsinki a castigat aprobarea Turciei dupa ce a luat masuri concrete pentru a-si respecta promisiunile de a combatere a teroristilor si de aprobare a exporturile de armament.

Cele trei tari au semnat un acord la Madrid anul trecut prin care stabilesc pasi pentru a depasi preocuparile Turciei cu privire la aderare, dar Ankara a spus ca Suedia nu a mers suficient de departe.

Erdogan a vorbit telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si a spus ca Turcia este hotarata sa continue discutiile cu Suedia, cu progrese direct legate de masurile concrete pe care le intreprinde, a spus presedintia turca.

„Am decis sa initiem ratificarea procesului de aderare a Finlandei la NATO in parlamentul nostru”, a declarat Erdogan reporterilor dupa intalnirea cu Niinisto, adaugand ca spera ca parlamentul va sprijini cererea inainte de alegerile din 14 mai.

Niinisto a spus ca a salutat decizia si a numit-o „foarte importanta” pentru Finlanda, care imparte o granita lunga cu Rusia. El a adaugat ca este important ca vecinul Suedia sa se alature aliantei.

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a declarat ca Suedia inca mai spera sa fie acceptata in NATO pana la reuniunea aliantei de la Vilnius din iulie.

„Partenerii nostri ne sprijina, atat pentru a ne asigura ca putem deveni membri ai NATO cat mai curand posibil, cat si pentru a ne asigura securitatea pana cand vom deveni membri cu drepturi depline. Se pune problema cand devine Suedia membru, nu daca”, a spus el.

Ankara spune ca Stockholm gazduieste membri ai grupurilor considerate teroriste de Turcia, in special gruparea militanta kurda PKK, acuzatie pe care Suedia o neaga.

Im plus, Turcia vrea ca Suedia sa extradeze un numar de persoane despre care spune ca sunt teroristi, dar unele dintre aceste cereri au fost respinse.

Billstrom a spus ca deciziile au fost luate de instante. „Pot fi decizii pozitive, dar pot fi si negative din punctul de vedere al Turciei si chiar asa este”, a spus el.

Ankara a suspendat discutiile in ianuarie, dupa ce un politician de extrema dreapta a ars o copie a Coranului la Stockholm, dar discutiile la nivel inferior au fost reluate la Bruxelles saptamana trecuta.

Pe fondul tensiunilor cu Suedia, Erdogan a semnalat in ianuarie ca Turcia ar putea sustine Helsinki inaintea Stockholmului. Washingtonul si alti membri NATO au sperat ca cele doua tari nordice se vor alatura aliantei la un summit NATO stabilit pentru 11 iulie la Vilnius.

Decizia lui Erdogan vine la aproape un an dupa ce i-a socat pe membri cu amenintarea cu veto asupra candidaturilor si cu doua luni inainte de alegeri, care sunt vazute ca fiind cel mai important vot din istoria Turciei.

Statele Unite au salutat vineri anuntul presedintelui turc Tayyip Erdogan si au incurajat Turcia sa ratifice rapid si aderarea Suediei la alianta militara.

„Suedia si Finlanda sunt ambele parteneri puternici, capabili, care impartasesc valorile NATO si vor consolida Alianta si vor contribui la securitatea europeana. Statele Unite considera ca ambele tari ar trebui sa devina membre NATO cat mai curand posibil”, a declarat consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan.

In aceeasi zi, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernamant Fidesz, Mate Kocsis, a anuntat ca legislativul Ungariei va vota ratificarea aderarii Finlandei la NATO pe 27 martie, iar blocul majoritar al partidului de guvernamant va sprijini in unanimitate cererea. Erdogan s-a intalnit joi la Ankara cu premierul ungar Viktor Orban.

„Vom avansa votul parlamentar (cu privire la aderarea Finlandei la NATO) la 27 martie si vom vota in unanimitate da. Cu privire la problema Suediei, grupul parlamentar va decide la o data ulterioara”, a scris Kocsis pe Facebook.

Procesul de ratificare al Ungariei a ramas blocat in parlament din iulie, iar in februarie Orban a acuzat Finlanda si Suedia ca raspandesc „minciuni totale” despre democratie si statul de drept in Ungaria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: