Spitalul „Daruieste Viata”, aproape gata. Construit din donatiile romanilor, spitalul este considerat „cel mai modern” de catre medici de top din Olanda, Statele Unite si Iordania

news

Spitalul „Daruieste Viata”, construit intregral din donatii, este aproape de finalizare, anunta Oana Gheorghiu. Este primul spital ridicat in Romania de la zero dupa 1990, statul roman nereusind nimic pana acum sa aiva o astfel de realizare.

„Dat fiind faptul ca a existat azi o dezbatere pe FB (am primit cateva mesaje pe mai multe canale), legata de costurile construirii unui spital si ca in acest context s-a vorbit despre spitalul construit de Daruieste Viata, simt nevoia sa fac putina lumina:

Spitalul construit de Daruieste Viata are 9 niveluri, 14.400 mp (suprafata care include spatiile medicale si nemedicale – centrala termica, spatii tehnice si administrative etc) si 185 de paturi.

Sectiile care vor functiona in aceasta cladire sunt oncologie, hematologie (inclusiv 5 camere sterile de transplant), neurochirurgie, chirurgie generala, bloc operator cu 5 sali de operatii si un etaj intreg de terapie intensiva, cu 16 boxe individuale.

In plus, are un departament de radioterapie cu 2 buncare, dotate cu cele mai moderne aparate de radioterapie existente la acest moment in lume.

Toate solutiile tehnice si materialele folosite la constructia spitalului sunt cele mai moderne, existente acum in piata, iar blocul operator este primul din Romania, realizat integral din sticla, material care asigura cele mai bune conditii de prevenire a infectiilor nosocomiale.

In ultimele luni am avut vizite ale unor medici de top din Olanda, Statele Unite si Iordania, toti apreciind ca acest spital este cel mai modern vazut de ei in ultima vreme.

La finalul proiectului, dupa receptia finala a cladirii, vom prezenta costurile detaliate si vom incerca sa explicam si eventualele diferente fata de costurile mai mari, pe care un proiect nou, realizat de institutii publice, le poate presupune.

Ca idee generala, costurile construirii si dotarii unui spital depind de multi factori, precum dimensiunea cladirii, specificul serviciilor medicale, nivelul de tehnologie si echipamente medicale necesare, terenul si locatia, accesul la utilitati etc. In Europa, costurile/mp variaza intre 1500 si 5000 de euro”, a explicat Oana Gheorghiu pe Facebook.

Ea i-a oferit astfel o replica primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, care a comparat acest spital cu un Logan, el sustinand ca primaria sa va ridica un spital „Ferrari”.

„De ce a simtit domnul Ciprian Ciucu nevoia de a-si apara proiectul comparandu-l pe al nostru cu un Logan, mi-e greu sa inteleg, mai ales ca nu stiu sa aiba cunostintele necesare pentru a fi in masura sa aprecieze calitate constructiei unui spital, pe care nici macar nu l-a vizitat.

Daca chiar e interesat de calitatea constructiei noastre si daca e dornic sa afle cate ceva din experienta noastra, usa e deschisa.

Oricum, comparatia cu Loganul e onoranta pentru Dacia si poate fi un prilej pentru a lega o frumoasa colaborare, caci un Logan la spital chiar ne-ar prinde bine. Noi Facem Un Spital si asta, uneori, enerveaza”, a completat Gheorghiu.

Ciprian Ciucu a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca in luna iunie asteapta un raspuns pozitiv de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru construirea unui spital in Sectorul 6 al Capitalei. Costul estimat al spitalului este de 160 de milioane de euro, spune edilul.

Un internaut i-a atras atentia primarului, intr-un comentariu la postare, ca spitalul construit de Asociatia Daruieste Viata a costat 70 de milioane de euro.

„SF-ul initial estima un cost de aprox. 70 mil. eur (si asta dublu fata de ce a construit Daruieste Viata pentru o suprafata si nr. de paturi similare), acum s-a sarit la 160 mil euro… Spitalul este un proiect extraordinar pentru S6 – diferentele acestea de cost insa nu prea sunt de inteles.”, spune unul dintre oamenii care au raspuns postarii lui Ciprian Ciucu.

Edilul a reactionat printr-o comparatie facuta intre spitalul construit de Asociatia Daruieste Viata si cel din proiectul primariei:

„Pentru ca va fi un spital modern, cu tehnologie de ultima ora. Cand compari un Logan cu un Ferrari, nu il compari la kilogram. Am refacut studiul de fezabilitate la cererea si cu indrumarea BDCE!”.

Ciprian Ciucu a revenit cu un comentariu prin care isi cere scuze pentru „metafora tampita”.

„Comparatia mea a fost complet deplasata si pentru asta imi pare rau. Ceea ce voiam sa spun (si am facut-o inabil) este ca nu putem compara un spital cu o singura specialitate – pediatrie oncologica – cu un spital cu 26 se specialitati, 6 laboratoare si o unitate de primiri urgente. My bad, imi cer scuze, Daruieste Viata are toata consideratia mea.”, spune primarul. „Eu nu am comparat, altii au facut-o, comparand costurile. Eu doar am raspuns cu o metafora tampita. Nu am simtit acea nevoie.”, a mai completat acesta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: