Miere falsa importata din Turcia si China in Europa. Procentul de miere falsa importata este urias
Aproape jumatate – 46% – din mierea importata in Uniunea Europeana nu este miere autentica, deoarece nu respecta reglementarile comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) si al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridica aceasta cifra la 74% in cazul importurilor din China si 93% din Turcia.
Studiul se bazeaza pe analiza a 320 de probe si ridica suspiciuni semnificative fata de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau directiva europeana privind mierea. Tarile analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Romania, Spania, Suedia, Norvegia si Elvetia.
Conform raportului, „mierea falsa” provine in principal din China si Turcia, arata Rador.
Per ansamblu, mai mult de jumatate (57%) dintre operatorii controlati exportau miere suspectata a fi „alterata cu zaharuri straine”.
Comisia Europeana a investigat pana in prezent 44 de operatori, iar 7 au fost sanctionati, a adaugat Executivul comunitar.
Concret, aceste practici se refera la utilizarea siropurilor de zahar atat in tarile din afara UE, cat si pe teritoriul comunitar, precum si la analizele de laborator pentru a adapta amestecurile la controale si pentru a nu fi detectate de clienti si autoritati.
De asemenea, analiza a identificat utilizarea de aditivi si coloranti si practici pentru a masca originea mierii si trasabilitatea acesteia. „Pe baza tuturor acestor lucruri, exista o suspiciune serioasa ca o mare parte din mierea importata din tarile non-UE si care este suspectata ca ar fi alterata de catre Centrul Comun de Investigatii ramane prezenta si nedetectata pe piata UE”, a adaugat Comisia Europeana.