Presshub: Biserica Ortodoxa se joaca periculos cu focul extremismului de dreapta

news

Ca orice eveniment cu puternic impact emotional, cazul de la liceul „Ion Creanga” din Bucuresti a generat reactii puternice pe retelele sociale. Dar, mai ales, a indemnat diferitele „triburi” sa-si afirme vehement convingerile, fara a mai astepta rezultatele anchetei.

De fapt, astfel de evenimente sunt prilejuri pentru a expune propriile convingeri drept adevaruri ultime. Dintre toate, insa, s-a detasat luarea de pozitie a purtatorului de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Vasile Banescu.

Acesta a pus gestul elevului care i-a pus profesoarei de japoneza lama unui cutit in zona gatului, provocandu-i ranirea, pe seama „progresismului”.

„Progresismul care mangaie pe crestet lenea, prostia, incultura, agresivitatea, depravarea precoce, permisivitatea totala si care promoveaza intens dizolvarea autoritatii de orice tip, progresism atat de larg si adanc prizat de (i)responsabilii din fruntea «Invatamantului» recent, poate conduce inclusiv la crima. Nu si la pedeapsa.(…)

Ulterior crima va fi totdeauna scuzata de nuantele nesfarsite ale unui context mereu favorabil agresorului.(…)

Imperativul progresist? Sa fim toleranti, sa fim incluzivi! Cu tot si cu toate, oricat de toxic s-ar dovedi acest lucru pentru organismul societatii, pentru fiecare in parte. Nu conteaza”, a scris Banescu pe retelele sociale.

Nu stim daca aceste cuvinte reprezinta o apreciere de ordin personal sau chiar pozitia oficiala a BOR, dar cum niciun inalt ierarh nu l-a contrazis pana acum pe purtatorul de cuvant, putem considera ca avem in fata o pozitie oficiala sau, cel putin, acceptata pe scara larga in cadrul institutiei. Ceea ce trebuie sa ne dea de gandit.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: