SUA sanctioneaza liderii unei banci rusesti cu baza la Budapesta si avertizeaza Ungaria cu privire la legaturile cu Moscova

externe

Statele Unite au impus miercuri (12 aprilie) sanctiuni impotriva a trei inalti oficiali ai Bancii Internationale de Investitii din Budapesta, controlata de Rusia, dupa ce au declarat ca Ungaria a ignorat preocuparile SUA exprimate cu privire la „aceasta banca a Kremlinului”, scrie Reuters, preluata de Euractiv.

Cele trei nume adaugate pe lista de sanctiuni americane sunt cetatenii rusi Nikolai Kosov, fostul presedinte al bancii, si Georgi Potapov, precum si cetateanul maghiar Imre Laszloczki, ultimii doi oficiali de rang inalt din consiliul de administratie al IIB.

Dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022, Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia si-au incheiat participarea la IIB. Guvernul ungar nu a luat nicio masura impotriva bancii, care si-a mutat operatiunile la Budapesta in 2019.

Ungaria, membra a NATO si a Uniunii Europene, a promovat relatii bune cu Moscova din 2010, sub conducerea premierului nationalist Viktor Orban, care a evitat sa-l critice pe Vladimir Putin, desi a condamnat invazia Rusiei in Ucraina. Pozitia sa a fost criticata de aliatii americani si europeni.

„Prezenta acestei banci a Kremlinului (IIB) in inima Ungariei ameninta securitatea si suveranitatea poporului ungar, a vecinilor sai europeni si a aliatilor sai din NATO”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, intr-o conferinta de presa la Budapesta, dupa anunt.

Pressman a declarat ca SUA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la prezenta bancii, dar ca, spre deosebire de alti aliati NATO, guvernul lui Orban a respins aceste ingrijorari si a continuat sa gazduiasca IIB.

„Avem ingrijorari cu privire la dorinta a liderilor ungari de a extinde si aprofunda legaturile cu Federatia Rusa, in ciuda agresiunii brutale a Rusiei impotriva Ucrainei si a amenintarii la adresa securitatii transatlantice”, a declarat Pressman.

„Prin acest anunt, Statele Unite demonstreaza ca vom lua masuri ca raspuns la alegerile Ungariei si pentru a limita accesul Rusiei si al persoanelor sanctionate la sistemul financiar international.”

Trezoreriei SUA a declarat ca prezenta IIB la Budapesta a permis Rusiei sa isi consolideze prezenta serviciilor de informatii in Europa si „ar putea servi drept mecanism pentru coruptie si finantare ilicita, inclusiv pentru incalcari ale sanctiunilor”.

Ungaria, tara fara iesire la mare, este puternic dependenta de importurile de gaze naturale si titei din Rusia si a criticat sanctiunile UE impotriva Rusiei, afirmand ca acestea nu au reusit sa slabeasca semnificativ Moscova, riscand in acelasi timp sa distruga economia europeana.

Cu putin timp inainte de anuntul de miercuri al SUA, seful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a acuzat Ambasada SUA ca face campanie directa pentru o schimbare a pozitiei Ungariei fata de Rusia.

„In ultimele zile, se poate constata faptul ca nu mai este opozitia cea care face campanie cu bani americani, ci Ambasada SUA a facut campanie direct in Ungaria”, a declarat Gulyas.

„SUA nu au renuntat sa incerce sa aseze Ungaria in pozitia pro-razboi impartasita de multi dintre aliatii nostri, dar Ungaria ramane convinsa ca pacea este singurul interes comun.”

Ministrul de externe Peter Szijjarto a vizitat Moscova in aceasta saptamana pentru discutii privind aprovizionarea cu gaze si petrol, precum si un proiect in curs de desfasurare al Rosatom pentru extinderea centralei nucleare din Ungaria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: