Dilema in Franta: „Kebab, saorma sau gyros? Care este mai bun?” – Video

life

Aceste trei sandvisuri cu carne la protap arata la fel, dar sunt foarte diferite. Incepand cu tarile lor de origine: Turcia, Liban si Grecia. Le Parisien a incercat sa afle care este mai bun.

In spatele tejghelei, doua spite de carne se rotesc usor in pozitie verticala. Bucatarii taie felii de carne, le aseaza in scobitura unei chiftele subtiri, alaturi de sos si cruditati, si inmaneaza sandvisul clientilor. Atentie insa! „Acesta nu este un kebab, ci o saorma libaneza”, avertizeaza explicit literele de neon de pe tavanul acestui restaurant din centrul Parisului.

Sunteti la Qasti Shawarma & Grill, iar seful este franco-libanezul Alan Geaam. Acest bucatar – care detine stele Michelin in restaurantul sau omonim Alan Geaam – a explicat cele trei mari diferente dintre sandvisul sau si celebrul sau var turcesc, kebab.

„In primul rand, condimentele si marinada”, explica el. Acesta este secretul unei saorme bune. In „laboratorul” restaurantului sau din subsol, portocalele, lamaile si rosiile sunt amestecate intr-un gazpacho citric. „Un amestec secret de 16 condimente este adaugat si turnat peste puii dezosati, care sunt apoi marinati timp de 48 de ore”, spune bucatarul.

Timp de 1 ora, intre 50 si 80 kg de carne sunt apoi puse pe protapul lung. Pozitionat in contact cu flacara, va trebui sa mai astepte inca o ora pentru ca bucatile de carne sa se gateasca si sa dobandeasca „ceruirea”, acea caramelizare speciala.

Si a doua diferenta fata de kebab, atunci? „Este painea libaneza”, explica Alan Geaam, scotand o chiftea subtire dintr-o punga de plastic. Aceasta paine este acoperita cu sos tahini pentru saorma de vitel si de vita. Si cu crema de usturoi (toum pentru libanezi).

„A treia diferenta este dimensiunea. Punem intre 160 si 180 g de carne in fiecare sandvis. Calitatea inaintea cantitatii”, spune Alan Geaam. Bucatarul isi infige dintii in sandvisul pregatit. „Deci, este un kebab bun?”, este intrebat. „Este o saorma! Si nu sunt aici ca sa judec, dar da, il prefer”, rade Alan.

Detalii despre cum se prepara o saorma buna, in filmarea de mai jos:

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: