BBC: Organizatorii unei „sectii de politie” chinezesti clandestine au fost arestati la New York

externe

Doi barbati au fost arestati la New York, fiind suspectati ca au condus o „sectie de politie clandestina” in cartierul chinezesc din Manhattan, scrie BBC.

Lu Jianwang, in varsta de 61 de ani, si Chen Jinping, in varsta de 59 de ani, ambii newyorkezi, sunt acuzati de conspiratie pentru ca actionau ca agenti chinezi.

China a negat anterior ca foloseste astfel de sectii de politie, numindu-le centre de servicii pentru cetatenii sai care traiesc in strainatate.

Cu toate acestea, Departamentul de Justitie al SUA a declarat ca cei doi barbati arestati au infiintat prima sectie de politie din strainatate in Statele Unite in numele Ministerului chinez al Securitatii Publice.

Potrivit Ministerului Justitiei, site-ul a fost inchis in toamna anului 2022, dupa ce cei implicati au luat cunostinta de ancheta FBI.

„Aceasta urmarire penala scoate la iveala incalcarea flagranta de catre guvernul chinez a suveranitatii tarii noastre prin infiintarea unei sectii de politie clandestine in centrul New York-ului”, a declarat procurorul general din Brooklyn, Breon Pierce.

Se crede ca exista cel putin 100 de astfel de sectii de politie chinezesti care functioneaza in lume, in 53 de tari, inclusiv in Marea Britanie si Olanda. In luna martie, politia federala canadiana a anuntat o ancheta privind doua astfel de sectii in zona Montreal.

„Actiunile Chinei depasesc cu mult comportamentul acceptabil al unui stat-natiune. Vom apara cu fermitate libertatile tuturor celor care traiesc in tara noastra de amenintarea unei represiuni autoritare”, a declarat procurorul general adjunct Matthew Olsen.

Potrivit procurorilor, Lu Jianwang avea legaturi stranse cu fortele de ordine chineze si asista autoritatile chineze in „activitati represive” in SUA inca din 2015, inclusiv persecutarea disidentilor chinezi.

Lu Jianwang si Chen Jinping au fost interogati de autoritatile americane in octombrie 2022, in timp ce FBI efectua o perchezitie in sectia suspecta.

Telefoanele lor au fost confiscate in timpul perchezitiei, iar ambii barbati au recunoscut ca au sters corespondenta cu un oficial chinez din domeniul securitatii publice, au declarat procurorii.

Daca vor fi gasiti vinovati, Lu si Chen risca pana la 25 de ani de inchisoare.

Ambasadele chineze din Statele Unite si Canada au declarat ca respectivele filiale sunt „centre de servicii in strainatate” care au fost deschise in timpul pandemiei pentru a ajuta cetatenii din strainatate cu reinnoirea permiselor de conducere si probleme similare.

Dar grupurile pentru drepturile omului au acuzat China ca le foloseste pentru a monitoriza si persecuta cetatenii chinezi care traiesc in strainatate.

Intr-o plangere publicata luni de oficialii americani, 34 de functionari chinezi din domeniul securitatii publice au fost acuzati ca au folosit conturi false de socializare pentru a hartui disidentii chinezi din SUA si pentru a raspandi propaganda oficiala a guvernului chinez.

Procurorii au declarat ca toti inculpatii sunt membri ai unui grup operativ de elita cunoscut sub numele de Grupul operativ special al Proiectului 912, care are ca scop urmarirea disidentilor chinezi in intreaga lume, inclusiv in Statele Unite.

„Se presupune ca guvernul RPC isi foloseste forta de politie nationala si Grupul operativ Special Project 912 nu ca instrument de aplicare a legii si de protejare a sigurantei publice, ci mai degraba ca o ferma de troli care ataca oamenii din tara noastra pentru ca isi exercita dreptul la libera exprimare”, a declarat reprezentantul procuraturii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: