ONU este pregatita pentru decizia „sfasietoare” de a se retrage din Afganistan. Peste 28 de milioane de oameni vor ramane fara asistenta umanitara
ONU este gata sa ia decizia „sfasietoare” de a se retrage din Afganistan in luna mai daca nu poate convinge talibanii sa permita femeilor sa lucreze pentru organizatie, au spus oficialii, potrivit The Guardian.
Avertismentul vine dupa ce oficialii ONU au petrecut luni de zile negociind cu liderii talibani in speranta ca vor reusi sa-i convinga sa faca exceptii de la un decret care interzice femeilor afgane sa lucreze pentru organizatie, potrivit sefului Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner.
Miscarea vine in momentul in care se estimeaza ca doua treimi din populatie, sau 28 de milioane de oameni, vor avea nevoie de asistenta umanitara in 2023, iar guvernul SUA si alti membri G7 au amenintat ca vor reduce ajutorul.
Talibanii au refuzat sa-si schimbe pozitia, anuntata in decembrie aparent la ordinele liderului Hibatullah Akhundzada. Femeile reprezinta aproximativ o treime din angajatii agentiilor internationale din tara si sunt, de asemenea, considerate ca fiind cele mai vulnerabile.
De asemenea, decretul a limitat accesul femeilor la educatie.
Cei 3.300 de afgani angajati de ONU – 2.700 de barbati si 600 de femei – au ramas acasa din 12 aprilie, cand talibanii au declarat ca femeile afgane angajate de ONU nu se mai pot prezenta la munca. Dar ei continua sa lucreze si vor fi platiti, a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric. Personalul international de 600 de oameni ai ONU, inclusiv 200 de femei, nu este afectat de decretul taliban.
„Este corect sa spunem ca intregul sistem al Natiunilor Unite trebuie sa faca un pas inapoi si sa-si reevalueze capacitatea de a opera acolo”, a spus Steiner. „Dar nu este vorba despre negocierea principiilor fundamentale, a drepturilor omului.”
„Nu cred ca exista alta modalitate de a descrie situatia decat sfasietoare. Daca ar fi sa-mi imaginez ca familia ONU nu s-ar afla astazi in Afganistan, as vedea in fata ochilor aceste imagini cu milioane de fete tinere, baieti, tati, mame, care in esenta nu vor avea suficienta mancare.”
In ciuda promisiunilor initiale de guvernare mai moderata decat in perioada lor anterioara la putere in anii 1990, talibanii au impus un regim dur de la preluarea puterii in 2021, cand fortele SUA si NATO s-au retras dupa doua decenii de razboi. Ei au revenit la unele dintre cele mai notorii practici ale lor, inclusiv executii publice si restrictii ample asupra drepturilor si educatiei femeilor.
Steiner a spus ca restrictiile suplimentare din aceasta luna asupra angajatilor ONU inseamna ca se apropie „un moment foarte important”. „In mod evident, speranta noastra este ca va prevala un anumit bun simt”, a spus el.
Potentiala retragere vine pe fondul previziunilor ca plecarea ONU si a altor agentii ar putea afecta cel mai mult femeile si copiii.
Un raport al International Crisis Group din februarie spunea ca femeile si fetele primesc adesea cea mai mica parte din alimente in familiile afgane si sunt mai vulnerabile la malnutritie si boli.
De asemenea, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la impactul pe termen lung al retragerii organizatiilor. „Daca pleaca, actorii internationali ar putea avea dificultati sa se intoarca in Afganistan in viitor”, se arata in raport.
„Negocierea accesului la comunitatile rurale nu este doar o chestiune de a obtine permisiunea talibanilor; in multe locuri, ONG-urile au intretinut relatii cu satenii de ani, chiar decenii. Reconstruirea nivelului de incredere de care se bucura in prezent dupa ce au abandonat aceste comunitati ar fi foarte dificila.”
Avertismentul ONU vine intr-un moment sensibil pentru ONG-urile din Afganistan, unde unele au ales sa isi suspende operatiunile. ONU si alte grupuri umanitare s-au agatat de cateva exceptii care le permit femeilor sa lucreze in circumstante specifice in sanatate, educatie si nutritie dupa ce inalti oficiali ai ONU au incercat, fara succes, sa-i convinga pe talibani sa renunte la decizia din decembrie.