Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a ordonat lansarea primului satelit spion conform planului
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ca pregatirile pentru lansarea planificata a primului satelit spion al tarii ar trebui sa continue pentru a contracara ceea ce el a numit amenintari din partea Statelor Unite si a Coreei de Sud, a informat miercuri presa de stat citata de Reuters.
Analistii spun ca satelitul militar face parte din eforturile statului de a avansa tehnologia de supraveghere, inclusiv dronele, pentru a-si imbunatati capacitatea de a lovi tinte in cazul unui conflict.
Coreea de Nord a efectuat in decembrie ceea ce a numit un test important al „fazei finale” pentru satelitul spion si a declarat ca va finaliza pregatirile pentru lansare pana in aprilie. La acel moment, a lansat imagini granulare alb-negru ale capitalei sud-coreene Seul, despre care spunea ca au fost facute in timpul testului.
Marti, in timpul unei vizite oficiale la agentia spatiala, Kim le-a spus oficialilor sa se asigure ca lansarea a are loc la timp si a ordonat, de asemenea, lansarea unei serii de alti sateliti de recunoastere, a declarat agentia de stiri KCNA.
KCNA a declarat ca productia satelitului a fost finalizata, dar nu a precizat cand este programata lansarea.
Kim a spus ca este „natural” ca Nordul sa-si dezvolte descurajarea militara, criticand desfasurarea activelor strategice ale SUA in regiune ca o incercare „de a transforma Coreea de Sud intr-o baza avansata de agresiune si un arsenal de razboi”.
Potrivit secretarului sef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, chiar daca Phenianul l-a numit satelit, orice lansare nord-coreeana care implica o tehnologie de rachete balistice ar fi o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.
O fotografie aparuta in presa de stat l-a aratat pe Kim, insotit de fiica sa, vorbind cu oficialii in fata unei imagini neclare a unui posibil satelit.
Coreea de Nord a intreprins o serie de teste de rachete in ultimele luni, cel mai recent fiind al unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid. Phenianul a amenintat cu actiuni „mai practice si ofensive” asupra exercitiile Coreea de Sud-SUA si refuzand sa raspunda la linia telefonica dintre cele doua tari.
In decembrie, cinci drone nord-coreene au survolat Coreea de Sud, care a raspuns trimitand avioane de supraveghere in Nord pentru a fotografia armata.
Kim Dong-yup, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene, a declarat ca Phenianul doreste sa foloseasca sateliti pentru a obtine informatiile in timp real necesare pentru a atinge tinte atunci cand isi mobilizeaza rachetele si alte sisteme de livrare nucleare.
Coreea de Nord a avut mai multe incercari de a lansa sateliti de „observare a Pamantului”, dintre care doi pareau sa fi fost plasati cu succes pe orbita, inclusiv cel mai recent in 2016.
Observatorii internationali au spus ca satelitul parea sa fie sub control, dar a existat o dezbatere persistenta asupra faptului daca a avut vreo transmisie.