Cetatenii kosovari vor putea calatori fara vize in tarile Schengen. Serbia este de acord
Cetatenii din Kosovo vor putea calatori in curand fara vize in tarile din spatiul Schengen: un acord in acest sens a fost semnat miercuri de reprezentantii Kosovo si ai Uniunii Europene, anunta BBC.
Regimul fara vize pentru cetatenii kosovari va intra in vigoare cel tarziu la 1 ianuarie 2024, dar poate intra in vigoare cu doua luni mai devreme – daca pana atunci, asa cum este prevazut, va functiona noul sistem european de permise de intrare electronice, ETIAS.
Kosovarii vor putea ramane in tarile Schengen fara viza timp de pana la 90 de zile in orice perioada de 180 de zile.
Dupa cum aminteste Balkan Insight, Kosovo a indeplinit toate cerintele Europei inca din 2018, dar tarile UE care nu ii recunosc independenta, precum si tarile care se tem de un aflux de imigranti kosovari – in special Franta si Olanda – care au impiedicat decizia de a introduce un regim fara vize.
„Datorita activitatii guvernului, in special in domeniile statului de drept, luptei impotriva coruptiei si controlului migratiei, procesul a fost deblocat, iar institutiile si tarile UE s-au convins ca Kosovo merita sa vada procesul de liberalizare a vizelor finalizat”, a declarat guvernul kosovar.
Premierul kosovar, Albin Kurti, a spus: „Acesta este un pas important pentru noi in directia apropierii de Uniunea Europeana”.
Independenta Kosovo nu este recunoscuta de cinci tari din UE: Grecia, Cipru, Slovacia, Romania si Spania.
Serbia, care nu recunoaste independenta Kosovo, nu s-a opus acordarii regimului fara vize.
Presedintele sarb Aleksandar Vucic a vorbit despre acest lucru in octombrie anul trecut, comentand declaratia sefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit carora Kosovo merita un regim fara vize.
„In ceea ce priveste aceasta lauda la adresa Pristinei, nu am nimic impotriva, sunt in totalitate pentru acordarea unui regim fara vize si voi sustine intotdeauna acest lucru – din mai multe motive”, a declarat Vucic la acea vreme.
Este adevarat ca Elvira Kovacs, presedinta Comisiei parlamentare sarbe pentru integrare europeana, a deplans faptul ca UE incurajeaza Kosovo si, in acelasi timp, „pedepseste” Serbia.
„O parte primeste un premiu, in timp ce cealalta asteapta doi ani pentru ca un nou grup [de subiecte in cadrul negocierilor de aderare la UE] sa fie deschis”, a declarat Elvira Kovacs, citata de Euractiv.
Serbia insasi are un regim fara vize cu Schengen din 2009.
Balkan Insight scrie ca, potrivit Comisiei Europene, in perioada 2018-2021 cetatenii kosovari au depus 268.846 de cereri de vize Schengen si doar 20.040 de cereri au fost aprobate.
Foto: ro.depositphotos.com