China, frustrata ca India devine „cea mai populata tara din lume”: „Nu doar numarul total e important, ci si de calitatea oamenilor. Nu doar populatia, ci si talentele”
India va depasi China ca fiind cea mai populata natiune din lume, cu aproape 3 milioane de locuitori in plus, pana la jumatatea acestui an, potrivit datelor publicate miercuri de Organizatia Natiunilor Unite, potrivit CNN.
Pe baza proiectiilor, populatia Indiei va ajunge la jumatatea anului la 1,4286 miliarde de locuitori, fata de 1,4257 miliarde de locuitori ai Chinei – cu 2,9 milioane de locuitori mai putin -, potrivit „Raportului privind starea populatiei mondiale” pentru 2023 al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA).
Oficialii ONU au declarat ca nu este posibil sa se stabileasca data exacta a acestei schimbari, din cauza „incertitudinii” cu privire la datele provenite din China si India. Ultimul recensamant din India a avut loc in 2011, iar cel mai recent, programat in 2021, a fost amanat in timpul pandemiei Covid-19.
Statele Unite se afla pe un foarte indepartat al treilea loc, cu o populatie estimata la 340 de milioane de locuitori, au aratat datele, care reflecta informatiile disponibile pana in februarie.
China a detinut distinctia de cea mai populata tara cel putin din 1950, cand au inceput inregistrarile demografice ale ONU.
Impreuna, China si India vor reprezenta mai mult de o treime din populatia globala estimata, care se asteapta sa ajunga la un total de 8,045 miliarde de locuitori pana la jumatatea anului, potrivit raportului ONU. Insa, contrar perceptiei publice, cresterea populatiei a incetinit in ambele tari – in special in China, care a inregistrat anul trecut un declin demografic pentru prima data in ultimele sase decenii.
Populatia Chinei a scazut in 2022 la 1,411 miliarde de persoane, cu aproximativ 850.000 de persoane mai putin decat in anul precedent, potrivit Biroului National de Statistica din China (NBS). Rata natalitatii a scazut, de asemenea, la un minim record de 6,77 nasteri la 1.000 de persoane, in scadere de la 7,52 cu un an inainte si la cel mai scazut nivel de la fondarea Chinei comuniste in 1949.
Depasirea Chinei de catre India va avea implicatii economice semnificative pentru ambii giganti asiatici. Pe langa datele demografice in scadere, China a raportat, de asemenea, anul trecut, una dintre cele mai slabe cifre de crestere economica din aproape jumatate de secol, subliniind provocarile abrupte cu care se confrunta tara pe masura ce forta sa de munca se reduce, iar randurile pensionarilor se maresc.
Liderii de la Beijing au incercat sa minimalizeze semnificatia faptului ca a fost depasita de India.
„Dividendul demografic al unei tari depinde nu doar de numarul total, ci si de calitatea acestuia; nu doar de populatie, ci si de talente”, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, in fata reporterilor, intrebat despre cea mai recenta proiectie a ONU.
Populatia in varsta de munca a Indiei se ridica la peste 900 de milioane de persoane, potrivit datelor din 2021 ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Se asteapta ca acest numar sa ajunga la peste 1 miliard in urmatorul deceniu, potrivit guvernului indian.
Dar aceste cifre ar putea deveni o povara daca factorii de decizie politica nu creeaza suficiente locuri de munca, au avertizat expertii. Deja, datele arata ca un numar tot mai mare de indieni nici macar nu-si cauta un loc de munca, avand in vedere lipsa de oportunitati si salariile mici.
Rata de participare a fortei de munca din India, o estimare a fortei de munca active si a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, s-a situat la 46%, fiind printre cele mai scazute din Asia, potrivit datelor din 2021 ale Bancii Mondiale. Prin comparatie, ratele pentru China si Statele Unite se situau la 68% si, respectiv, 61% in acelasi an.
„India sta pe o bomba cu ceas”, a declarat Chandrasekhar Sripada, profesor de comportament organizational la Indian School of Business, pentru CNN la inceputul acestui an. „Vor exista tulburari sociale daca nu poate crea suficiente locuri de munca intr-o perioada relativ scurta de timp”.
Drepturile individuale sunt in pericol?
In raportul sau, UNFPA a declarat ca, desi atingerea pragului de 8 miliarde de oameni pe planeta a fost un memento ca tot mai multi oameni traiesc o viata mai lunga si mai sanatoasa, ingrijorarile legate de acest numar au crescut anxietatea in randul guvernelor si au determinat mai multe sa adopte politici menite sa influenteze ratele de fertilitate.
In special, aceasta a subliniat faptul ca guvernele incearca sa influenteze ratele de fertilitate prin obiective si politici de planificare familiala, ceea ce poate alimenta forme de discriminare bazate pe gen.
In India, atunci cand unele state au propus o politica cu doi copii in 2021, care includea stimulente financiare pentru sterilizare si sanctiuni, cum ar fi pierderea de beneficii, comentatorii au subliniat impactul daunator al unor politici similare.
„Avortul selectiv in functie de sex, preferinta pentru copiii de sex masculin, negarea paternitatii copiilor de sex feminin, determinarea prenatala a sexului si violenta impotriva femeilor pentru ca au dat nastere unor copii de sex feminin vor fi in crestere”, spune un comentator citat in raport.
Populatia Chinei este in scadere. Impactul va fi resimtit in intreaga lume
Guvernul national a precizat in mai multe forumuri ca se opune coercitiei in planificarea familiala, inclusiv in parlament, unde a spus ca nu sustine astfel de politici, adauga raportul.
Unele dintre aceste efecte nocive au fost observate in China, ca urmare a politicii copilului unic, pe care tara a incheiat-o in 2015, dupa 35 de ani, permitand familiilor sa aiba doi copii.
„Relatia dintre autonomia reproductiva si vietile mai sanatoase este un adevar de necontestat: pe masura ce femeile sunt imputernicite sa faca alegeri cu privire la corpurile si vietile lor, ele si familiile lor prospera – si societatile lor prospera, de asemenea”, a declarat directorul executiv al UNFPA, Natalia Kanem, in prefata raportului.