Criza din Sudan: Partile beligerante convin asupra incetarii focului pentru 72 de ore

externe

Este cel putin a treia suspendare a luptelor de la izbucnirea violentelor din aceasta luna, dar celelalte nu au fost respectate, scrie BBC.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca s-a ajuns la un acord intre armata si fortele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) dupa 48 de ore de negocieri.

Cel putin 400 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor la 15 aprilie.

Ambele parti implicate in conflict si-au anuntat in mod independent implicarea in incetarea focului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat ca violentele din Sudan risca sa provoace o „conflagratie catastrofala” care ar putea cuprinde intreaga regiune si chiar mai mult.

De la inceputul violentelor, locuitorilor din capitala Khartoum li s-a cerut sa ramana in casa, iar rezervele de alimente si apa au scazut.

Bombardamentele au lovit infrastructuri cheie, cum ar fi conductele de apa, ceea ce inseamna ca unii oameni au fost nevoiti sa bea din Nil.

Exista sperante ca incetarea focului va permite civililor sa paraseasca orasul.

Mai multe tari s-au grabit sa isi evacueze diplomatii si civilii in timp ce luptele faceau ravagii in zonele centrale, dens populate ale capitalei.

Sudanul sufera de o „pana de internet”, cu o conectivitate la 2% din nivelul obisnuit, a declarat luni grupul de monitorizare NetBlocks. In Khartoum, internetul a fost intrerupt inca de duminica seara.

Se estimeaza ca zeci de mii de persoane, inclusiv cetateni sudanezi si din tarile invecinate, au fugit din cauza tulburarilor.

Hassan Ibrahim, in varsta de 91 de ani, se numara printre acestia. Medicul pensionar locuieste in apropierea aeroportului din Khartoum, unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte.

El a declarat pentru programul Newshour al BBC World Service ca au scapat dintr-un schimb de focuri intre luptatorii RSF si armata, dar ca o duba care calatorea in spatele lor a fost lovita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: