Ministrii apararii din Rusia si China s-au intalnit vineri la New Delhi pentru a doua oara in zece zile

externe

Ministrii apararii din Rusia si China, Serghei Soigu si Li Shangfu, s-au intalnit vineri la New Delhi pentru a doua oara in zece zile, pentru a discuta „teme de interes reciproc”, transmite EFE, citata de Agerpres.

Dupa cum a informat agentia oficiala de presa TASS, intalnirea bilaterala, care nu era planificata, a avut loc in marja reuniunii ministrilor Apararii din Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), ce se desfasoara in capitala indiana.

Ultima data cand cei doi ministri s-au intalnit a fost pe 18 aprilie la Moscova, in cadrul primei calatorii in Rusia a oficialului chinez, dupa preluarea mandatului, prilej cu care si-au exprimat determinarea de a intensifica si de a ridica la un nou nivel cooperarea militara, alaturi de alte domenii de interactiune.

Cu acea ocazie, Li s-a intalnit si cu presedintele rus Vladimir Putin, care a declarat joi, intr-o vizita la un parc industrial pentru a primi informatii despre fabricarea dronelor, ca Rusia si China au convenit sa „se completeze reciproc in industriile de inalta tehnologie”.

In interventia sa de la Conferinta OCS, Shoigu a apreciat ca conflictul din Ucraina confirma insistenta Washingtonului si a aliatilor sai de a atrage alte tari intr-o confruntare militara cu Moscova si Beijingul, potrivit remarcilor sale transmise de televiziunea publica rusa.

„Astazi, Washingtonul si complicii sai isi realizeaza planul strategic, care consta in a provoca alte tari sa se implice intr-o confruntare militara cu state indezirabile, in principal cu Rusia si China”, a sustinut el.

In opinia sa, „o confirmare clara a unei astfel de politici criminale este conflictul din Ucraina. Adevaratul lor obiectiv este de a provoca o infrangere strategica a Rusiei, de a reprezenta o amenintare pentru China si de a-si mentine pozitia de monopol in lume”, a mai spus el.

De asemenea, a apreciat ca SUA si aliatii lor „au erodat grav arhitectura mondiala de securitate in incercarile lor de a-si pastra dominatia globala”.

Ministrul rus al Apararii a declarat ca reuniunea de vineri cu omologii sai din tarile membre ale OCS (Rusia, China, India, Pakistan, Kazahstan, Kargastan, Tadjikistan si Uzbekistan) „are loc pe fondul unei situatii internationale extrem de instabile”.

„Se produc schimbari drastice, dinamice si ireversibile in procesul de stabilire a unei noi lumi multipolare. Occidentul colectiv contracareaza in mod activ acest lucru”, a mai aratat Shoigu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: