CNN: Opozitia din Turcia va avea o batalie dificila in confruntarea cu Erdogan
O tacere adanca s-a asternut peste multimea din fata sediului din Istanbul al partidului de guvernamant Justitie si Dezvoltare (AK) al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, arata CNN intr-un reportaj de la fata locului.
Fete posomorate s-au intors spre numaratoarea voturilor de pe ecranul mare – voturile lui Erdogan scazusera sub pragul de 50% necesar pentru a obtine victoria inca din primul tur al alegerilor istorice de duminica.
Cantecele de sarbatoare, care treceau fara probleme de la sloganurile de partid la cele religioase s-au oprit brusc.
„Nu suntem obisnuiti cu asa ceva. Suntem obisnuiti sa castigam in primul tur”, a declarat Umran Ozdwmie, un sustinator al lui Erdogan in varsta de 38 de ani. Era ora 1 dimineata in Istanbul, iar strada pe care sustinatorii partidului se revarsasera mai devreme in cursul serii incepea sa se goleasca.
Dintr-o data, sustinerea pentru presedinte a revenit. Erdogan urma sa tina un discurs de la balconul sau din capitala Ankara. Vestea incepea sa se raspandeasca: partidul de guvernamant era ranit, dar inca nu scos din joc.
„Starile noastre de spirit s-ar putea schimba, dar guvernarea lui Erdogan nu se va schimba”, a declarat Ismail Boyaci, in varsta de 53 de ani. „Nu-l vom parasi niciodata”.
Erdogan a laudat alegerile ca fiind o „sarbatoare a democratiei”.
„Tara noastra a finalizat o alta sarbatoare a democratiei cu alegerile din 14 mai”, a declarat Erdogan. „Desi rezultatele exacte nu sunt inca clare, suntem in fata”.
O coalitie formata din sase partide se coalizase pentru a pune capat guvernarii de 20 de ani a lui Erdogan, facand campanie pe o platforma de schimbare, restabilind institutiile democratice erodate de mandatul omului forte si relansand economia in criza. Un astfel de front unit al opozitiei este fara precedent in Turcia.
Cele mai multe sondaje de opinie din Turcia au prezis un avans la limita pentru principalul candidat al opozitiei, Kemal Kilicdaroglu. In cele din urma, s-a intamplat contrariul. Erdogan si-a asigurat un avans de cinci puncte in fata principalului sau adversar.
Al treilea candidat – politicianul de extrema dreapta Sinan Ogan – a ramas cu un potential decisiv de 5% din voturi.
Ogan si-a conditionat sustinerea oricaruia dintre candidati de politici inasprite fata de refugiati si fata de unele grupuri kurde pe care le percepe ca fiind teroriste.
„Cand vom avea o decizie (privind sustinerea), bineinteles ca o vom oferi sustinerea uneia din parti”, a declarat luni Ogan pentru CNN. „Ar putea fi Erdogan. Ar putea fi Kilicdaroglu. Nu avem o decizie clara in acest moment”.
„Ceea ce ne gandim este ca toate partidele politice ar trebui sa excluda organizatiile teroriste”, a spus el.
Dar analistii prevad ca adeptii ultranationalisti ai lui Ogan vor fi mai predispusi sa voteze pentru Erdogan in turul urmator. In alegerile generale partidul de guvernamant al lui Erdogan a iesit duminica cu cel mai mare bloc parlamentar.
Acest lucru lasa opozitia in fata unei lupte dificile pentru a castiga turul doi. Kilicdaroglu a avut luni un ton sfidator. „Jur ca voi lupta pana la sfarsit.”, a spus el intr-un videoclip publicat pe retelele de socializare.
Printre altele, rezultatele alegerilor au scos la iveala capacitatea limitata a opozitiei de a profita de nemultumirea unei populatii afectate de o criza economica si, in sud-est, de un cutremur devastator.
Alegatorii opozitiei cu care CNN a vorbit inainte de inchiderea urnelor pareau optimisti. Ei au spus ca voteaza pentru „dreptate si libertate” si pentru o economie revitalizata.
Sustinatorii lui Erdogan au trasat un contrast puternic. Vremurile de criza au nevoie de un om puternic pentru a forta redresarea, au spus ei. In plus, lucru important pentru multi alegatori, Erdogan este religios.
Prezenta la vot a fost foarte mare, de aproape 90%. CNN a vazut mai multe persoane bolnave care au fost carate in sectiile de votare, inclusiv o persoana care a fost adusa pe o targa, conectata la un aparat de oxigen. A fost o batalie pentru sufletul natiunii, iar turcii din toate categoriile sociale au fost hotarati sa participe.
Cu toate acestea, chiar daca alegatorii au cerut schimbare, exista aici loialitati care par imuabile.
Cand CNN a realizat saptamana trecuta un reportaj din bastioanele Erodgan din zona lovita de cutremure, a constatat ca sprijinul pentru presedinte a ramas puternic. Acest lucru a fost confirmat de rezultatele alegerilor, care au aratat ca sprijinul pentru lider a ramas viu si sanatos, in ciuda unui raspuns dezastruos la tragedia din sud-est.
„Oamenii fac greseli si trebuie sa ii iubesti pe oameni in ciuda greselilor lor”, a declarat Nuray Canpolat din fata cortului ei din Kahramanmaras, bastionul lui Erdogan, epicentrul cutremurului.
„In primul rand, Dumnezeu ne salveaza. Apoi, presedintele nostru Erdogan ne salveaza”.
Inaintea turului doi de scrutin, Erdogan are acum la dispozitie doua saptamani pentru a se salva – si toate indiciile arata ca incepe sa o faca.