Case, spitale si institutii de invatamant din sapte localitati avariate de cutremurul de marti seara din Arad
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Arad s-a intrunit, joi, pentru a analiza rapoartele transmise de Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta cu privire la pagubele inregistrate in urma cutremurului de marti seara, potrivit Arad Online.
Cele mai multe probleme s-au inregistrat in comuna Ghioroc, dupa cum a anunta primarul Corneliu Popi-Morodan inca de marti seara. Pe langa un numar destul de mare de locuinte afectate atat in centrul de comuna, cat si in satele apartinatoare – Minis si Cuvin – , autoritatile locale au raportat avarii si la cladirile unitatilor de invatamant.
Cel mai grav afectat este Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Minis unde s-au constatat desprinderi ale tavanului in trei sali de clasa ale corpului B iar peretii unor birouri s-au fisurat.
Avarii de acelasi gen au mai aparut la Gradinita PN 2 din Ghioroc unde sunt semnalate fisuri in tencuiala la toate salile de clasa. Tot aici, un televizor LCD s-a desprins de pe perete, iar o baterie de la chiuveta s-a spart.
Avarii semnificative s-au constatat si la Bisericile Ortodoxe din Ghioroc si Minis, pentru care este necesara realizarea unei expertize.
La Pancota s-au prabusit elemente de constructie din poarta de intrare in curtea Asezamantului Cultural al Primariei, constructia fiind parte a ansamblului urban.
Pe langa avariile descrise mai sus, la nivelul Prefecturii, au fost mai fost centralizate urmatoarele date:
Inspectoratul Scolar Judetean Arad: 18 unitati scolare cu daune constatate de directorii unitatilor de invatamant;
Municipiul Arad: elemente de zidarie cazute in curtea unui imobil, care au afectat un autoturism; circa 20 de cazuri de caderi de elemente de zidarie de pe constructii fara avarii majore la cladiri, victime sau alte pagube;
Consiliul Judetean: avarii la o cladirea din B-dul Revolutiei, nr. 81: elemente de cornisa fatata principala, elemente decorative ancadramente geamuri, fisuri tencuiala;
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad: fisuri usoare Sectia Oncologie medicala, fisuri cu caderi de tencuiala la cladiri din locatia fostului spital municipal, P-ta Mihai Viteazu, nr. 5-8, pagube la cosuri de fum si la acoperisul cladirii din str. Octavian Goga, nr. 10, sectia Ingrijiri Paliative din Ghioroc cu un salon afectat si fisuri in mai multe incaperi;
Paulis: avarii mai semnificative la o unitate de invatamant (Scoala Paulis), avarii minore la aproximativ 50 de case particulare (tigle dislocate, cosuri de fum, crapaturi);
Covasant: 3 locuinte particulare avariate. Avarii la Biserica ortodoxa, Scoala Gimnaziala si Centrul de tineret;
Frumuseni: 15 imobile particulare cu pagube minore, acoperisul Scolii Gimnaziale Frumuseni, usor avariat, avarii la Biserica Catolica –doua statuete desprinse de pe frontispiciu, tigle cazute de pe trei laturi ale acoperisului, casa parohiala Ortodoxa – horn afectat partial;
Dorobanti: Avarii la caminul cultural – grinda si tavan crapate, bucati tencuiala cazute si la Casa Gospodarilor – tavan, pereti cu crapaturi, tencuiala de pe tavan cazuta.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Arad, condus de prefectul Toth Csaba, a adoptat in sedinta de joi Hotararea nr. 5, care prevede activarea Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situatiilor de urgenta, care va proceda la evaluarea gradului de siguranta a cladirilor publice afectate de cutremur, la solicitarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, transmise ISU Arad.
„La solicitarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, pentru cladirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic in siguranta cladirilor, care va efectua o evaluare de specialitate in baza careia se va putea stabili daca respectivele cladiri prezinta sau nu risc de prabusire si daca pot fi exploatate in conditii de siguranta pentru cetateni. Aceasta evaluare nu poate substitui, in conditiile legii, expertizele specializate de risc la cutremur, care pot fi realizate doar la comanda proprietarilor cladirilor.
Dupa sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta am luat masura de a inainta Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltarii si Ministerului Afacerilor Interne toate rapoartele operative si procesele verbale care ne-au fost transmise de comitetele locale, dar si de alte institutii.
In acele cazuri unde s-a constatat ca exista un risc mai mare la cladirile publice, rog primarii sa initieze procedura ceruta de lege pentru a pune cetatenii in siguranta si pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse”, a declarat Prefectul Toth Csaba.