„Va da un ultimatum”. Putin va ameninta cu lovituri impotriva tarilor NATO, avertizeaza seful televiziunii ruse

externe

putin

Presedintele rus Vladimir Putin va ameninta cu lovituri impotriva tarilor membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din cauza sprijinului lor pentru Ucraina, a prezis redactorul-sef al Russia Today (RT), Margarita Simonyan, scrie Newsweek.

Putin s-a trezit cu relatii din ce in ce mai tensionate cu alti lideri europeni pe fondul razboiului dintre Rusia si Ucraina. O mare parte a Occidentului a condamnat invazia, care a fost lansata in februarie anul trecut, ca fiind lipsita de justificare si o incalcare a normelor internationale.

Numerosi aliati au oferit Kievului miliarde de dolari in ajutor militar si sunt creditati ca au contribuit la schimbarea cursului razboiului in favoarea ucrainenilor. Rusia a reactionat cu furie la acest ajutor, acuzand NATO ca a depasit liniile rosii prin furnizarea de arme Ucrainei, dintre care unele ar fi fost folosite acum in interiorul granitelor rusesti.

Simonyan a declarat intr-un nou interviu ca ea crede ca Putin va da in curand un „ultimatum” NATO cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, adaugand ca faptul ca Occidentul a oferit gratuit arme tarii devastate de razboi „constituie o participare la razboi”.

„Intr-o dimineata ne vom trezi si vom afla ca noaptea trecuta Vladimir Putin a declarat un ultimatum, spunand ca daca avioanele F-16 care decoleaza de pe aerodromurile din astfel de tari continua sa loveasca teritoriul rusesc – daca astfel de arme, expediate din porturile din astfel de tari, continua sa fie furnizate, atunci vom considera aceste aerodromuri si aceste porturi drept tinte legitime de razboi”, a declarat Simonyan.

Simonyan a adaugat ca Rusia are dreptul de a declara, fara ultimatum, ca tarile NATO sunt tinte legitime. Dar ea a pus la indoiala faptul ca Putin va urma aceasta cale, spunand ca nu „vede o alta optiune” pentru modul in care s-ar putea incheia disputa privind ajutorul ucrainean.

Inregistrarea video a declaratiilor lui Simonyan a fost tradusa si postata pe Twitter de Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, sambata dimineata.

Russia Today, impreuna cu alte mass-media de stat rusesti, a urmat in mare parte linia Kremlinului in ceea ce priveste razboiul dintre Rusia si Ucraina, dupa ce Duma de Stat a reprimat disidenta.

Simonyan si alte figuri ale televiziunii ruse de stat au tinut prima pagina a ziarelor pentru amenintarile anterioare la adresa Ucrainei si a Occidentului. In aprilie anul trecut, redactorul-sef al RT a lansat ideea „distrugerii complete” a Ucrainei si a „unui atac nuclear”.

Comentariile sale vin in contextul in care comunitatea internationala continua sa se confrunte cu atacuri recente care ar fi avut loc in interiorul granitelor Rusiei. Luna trecuta, autoritatile ruse au raportat ca mai multe vehicule aeriene fara pilot (UAV) au atacat Moscova, dand vina pe Ucraina, in ciuda faptului ca autoritatile ucrainene au negat responsabilitatea.

Ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, a declarat recent reporterilor ca Ucraina „are dreptul de a proiecta forta dincolo de granitele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a lupta in Ucraina”. Comentariile sale au atras un raspuns din partea Rusiei, fostul presedinte rus Dmitri Medvedev afirmand ca oficialii britanici sunt acum o „tinta militara legitima” pentru Rusia.

Cu toate acestea, Statele Unite au declarat ca nu aproba lovituri in interiorul granitelor Rusiei.

„Am mai spus acest lucru inainte, nu sustinem atacurile in interiorul Rusiei. Am fost foarte clari in aceasta privinta”, a declarat luna trecuta secretarul de presa al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: