Biden apreciaza ca amenintarea lui Putin cu folosirea armelor nucleare tactice este „reala”

externe

Presedintele american Joe Biden a apreciat luni ca amenintarea omologului sau rus Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este „reala”, transmite Reuters.

Biden condamnase sambata anuntul „absolut iresponsabil” al lui Putin ca Rusia a desfasurat astfel de arme in Belarus.

Saptamana trecuta, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat ca tara sa a inceput sa primeasca arme nucleare tactice din Rusia, iar unele din acestea sunt de trei ori mai puternice decat bombele atomice cu care SUA au lovit Hiroshima si Nagasaki la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Este prima data dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice cand Rusia trimite in afara frontierelor astfel de arme, care au raza de actiune mai scurta si nu sunt la fel de puternice ca bombele strategice, putand fi folosite pe campul de lupta.

Statele Unite au anuntat ca nu isi schimba pozitia privind armele nucleare strategice ca reactie a desfasurarii tactice si ca nu au indicii privind pregatiri ale Rusiei in vederea utilizarii armamentului atomic.

Rusia respinsese inca din mai criticile lui Biden la adresa planurilor de desfasurare a armelor nucleare tactice in Belarus, afirmand ca Washingtonul a desfasurat timp de zeci de ani astfel de arme in Europa.

La fel ca SUA si aliatii lor, China urmareste atent desfasurarea armelor nucleare ruse si a avertizat de mai multe ori ca acestea nu ar trebui utilizate in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: