Finlanda: Premierul desemnat Petteri Orpo a fost votat de Parlament

externe

Noul parlament de la Helsinki l-a validat marti pe premierul desemnat Petteri Orpo, el urmand sa o inlocuiasca pe social-democrata Sanna Marin, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Petteri Orpo va conduce un guvern de coalitie format din artidul nationalist Finlandezii (eurosceptic), NCP, Partidul Poporului Suedez al minoritatii suedeze si crestin-democratii. Aceste formatiuni politice au obtinut 108 din cele 200 de mandate parlamentare in alegerile din 2 aprilie.

Ministru al finantelor a fost desemnata Rikka Purra, liderul partidului Finlandezii, iar Elina Valtonen, vicepresedinta a NCP, va deveni ministru de externe.

”Va multumesc calduros pentru votul de incredere acordat”, a declarat Orpo la scurt timp dupa vot.

El a promis sa reduca deficitul bugetar al tarii prin taierea cheltuielilor si sa reduca taxele, incercand in acelasi timp sa stimuleze crearea de locuri de munca in sectorul privat.

De asemenea, noua coalitie guvernamentala sustine reducerea cotelor de refugiati, suplimentarea conditiilor necesare pentru obtinerea vizei de munca si a conditiilor pentru acordarea cetateniei finlandeze.

Discutiile in vederea formarii unei coalitii de guvernare, care dureaza de obicei in medie o luna, au durat mai mult de aceasta data din cauza divergentelor, in special in ceea ce priveste politica climatica si imigratia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: