Boom sonic la Buzau si Braila, Fortele Aeriene explica ce s-a intamplat: „Zboruri de antrenament in regim de viteza supersonica ale Eurofighter 2000 Typhoon din dotarea Fortelor Aeriene Italiene”

news

Eurofighter Typhoon, avion de lupta

Statul Major al Fortelor Aeriene a venit, marti, cu explicatii in legatura cu boom-ul sonic care i-a bagat luni seara in sperieti pe locuitorii Buzaului si ai Brailei. Mai multe locuinte au fost zgaltaite, iar unele geamuri ale caselor batranesti s-au spart, a anuntat presa locala.

Locuitorii au intrat in panica, mai ales ca  ISU Buzau nu a transmis niciun punct de vedere. Buzoienii au lasat sute de comentarii pe grupurile de Facebook de Buzau. Unii au spus ca bubuitura a fost atat de puternica incat au crezut ca este cutremur.

„Cu privire la zborurile efectuate de aeronave militare in seara zilei de 19 iunie, Statul Major al Fortelor Aeriene face urmatoarele precizari:

Luni, 19 iunie, aeronave Eurofighter 2000 Typhoon din dotarea Fortelor Aeriene Italiene, care sunt dislocate la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu pentru misiuni de Politie Aeriana intarita, sub comanda NATO, au executat, in jurul orei 21, zboruri de antrenament in regim de viteza supersonica, in zona de centru si sud-est a Romaniei.

Antrenamentele au fost executate cu respectarea stricta a reglementarilor nationale si internationale in vigoare pentru zborul supersonic, fiind desfasurate in spatiu aerian special rezervat – deasupra nivelului de zbor 330 (33 000 FT / 10 000 m), sub control radar.

Mentionam ca executarea zborurilor in regim de viteza supersonica reprezinta o etapa esentiala in pregatirea pilotilor militari. Misiunile de acest tip sunt executate in acord cu prevederile manualelor de instruire in zbor specifice aeronavelor supersonice, respectarea plafonului de zbor de minimum 10 000 m asigurand desfasurarea zborurilor in conditii de siguranta atat pentru echipaje, cat si pentru comunitatile locale si pentru mediul inconjurator.

Statul Major al Fortelor Aeriene se preocupa constant pentru diminuarea impactului activitatilor aeronautice asupra comunitatilor locale, urmarind, in acelasi timp, indeplinirea obiectivelor de pregatire a pilotilor, in conformitate cu cerintele specifice, obiective care includ si executarea unor antrenamente adecvate conditiilor actuale”, s-a anuntat intr-un comunicat al Fortelor Aeriene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: